Πόλεμος στο Ισραήλ: Συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα – Αρχή με 20 φορτηγά μέσα στις επόμενες μέρες

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

«Συμφώνησε να αφήσει να περάσουν για αρχή μέχρι 20 φορτηγά», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους αφού τηλεφώνησε στον Σίσι από το Air Force One, ενώ επέστρεφε από την επίσκεψη στο Ισραήλ όπου επέδειξε αλληλεγγύη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενώ στήριξε ξεκάθαρα την θέση του Ισραήλ ότι δεν σχετίζεται με το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο της Γάζας. Αυτή τη στιγμή περί τα 200 φορτηγά υπάρχουν ακινητοποιημένα

Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες συντονίζονται με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών για να εξασφαλίσουν την άφιξη της βοήθειας με τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το φορτίο πιθανότατα δεν θα περάσει μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο δρόμος γύρω από το σημείο διέλευσης της Ράφα. έχει καταστραφεί μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα διανείμει τη βοήθεια και ότι μια δεύτερη δόση είναι πιθανή ανάλογα με το «πώς θα πάει». Προειδοποίησε ωστόσο: «Εάν η Χαμάς την κατασχέσει και δεν την αφήσει να περάσει … τότε όλα θα τελειώσουν».

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί υπό πολιορκία και υπό ανηλεή βομβαρδισμό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπό το πρίσμα του αιτήματος του (Αμερικανού) προέδρου (Τζο) Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών από την Αίγυπτο, εφόσον αυτές είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα στον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας» εάν «δεν γίνει η επιστροφή των ομήρων» που έχει πιάσει η Χαμάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ