Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός – «Οι περισσότεροι είναι ζωντανοί» λέει ο ισραηλινός στρατός

Την ώρα που το Ισραήλ στέλνει το μήνυμα ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα είναι αναπόφευκτες και έτοιμες να ξεκινήσουν, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει μερικούς από τους ομήρους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το BBC, το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό. Οι διαπραγματεύσεις με διεθνή μεσολάβηση συνεχίζονται για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από καμία πλευρά για τις λεπτομέρειες των συζητήσεων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η Χαμάς δεν κρατά όλους τους ομήρους. Μερικοί κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες.

Η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία τους στη Γάζα είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει τους Ισραηλινούς διοικητές που σχεδιάζουν την επιδιωκόμενη χερσαία εισβολή τους.  Προφανώς, οι όμηροι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί εάν αυτό μπορεί να γίνει με διαπραγματεύσεις.

Πόσοι είναι οι όμηροι

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν νέα ανακοίνωση με πληροφορίες για τους 200 ομήρους που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας.

Tα τελευταία στοιχεία:

  • Περισσότερα από 20 από αυτά είναι παιδιά κάτω των 18 ετών
  • 10 έως 20 από αυτούς είναι άνω των 60 ετών
  • Η πλειοψηφία των ομήρων είναι ζωντανοί

Τι λέει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως “η πλειονότητα των ομήρων” που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου “είναι ζωντανοί”.

“Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον “αγνοούμενοι” από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. “Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά” στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.

“Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από σφαίρες, κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν στα τραύματά τους από ακρωτηριασμούς κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης των μαχητων του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που πραγματοποιήθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στο Ισραήλ να ανακτήσει τον έλεγχο των ζωνών που είχαν δεχθεί την επίθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 3.700 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Δεκάδες πτώματα δεν έχουν ακόμα ανασυρθεί από τα σύνορα της Γάζας

Δεκάδες πτώματα θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο CNN ένας εθελοντής έρευνας και διάσωσης στο Be’eri, ένα ισραηλινό κιμπούτς που δέχτηκε επίθεση κοντά στα σύνορα.

Δεν έχουν ανακτηθεί ακόμη λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες της Χαμάς από τη Γάζα, δήλωσε ο Γιόσι Λαντάου, επικεφαλής της νότιας διοίκησης της ZAKA, της ισραηλινής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης διάσωσης εθελοντών.

Η ομάδα εργάζεται ασταμάτητα προσπαθώντας να ανασύρει τα πτώματα των θυμάτων της σφαγής την περασμένη εβδομάδα. Κάθε μέρα εντοπίζονται περισσότερα, είπε.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες συνεχίζουν να εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, παρόλο που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τον θύλακα με σφοδρά πλήγματα.

Ο καπνός που αναδύεται από τη Λωρίδα της Γάζας είναι ορατός από το κιμπούτς Be’eri.

Η υπόσχεση Μακρόν

Το Παρίσι θα κάνει τα πάντα “για να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στη Γαλλία” οι Γάλλοι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις οικογένειές τους με τις οποίες συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

“Ο αρχηγός του κράτους τις διαβεβαίωσε για την πλήρη κινητοποίησή του, όπως και γι’ αυτήν όλων των υπηρεσιών του κράτους για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τις οικογένειες των Γάλλων ομήρων.

“Θα γίνουν τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκ νέου στις οικογένειες την υποστήριξή του και αυτή όλων των Γάλλων απέναντι σε αυτήν την τρομερή δοκιμασία (που αντιμετωπίζουν) και την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί αδιάκοπα κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας”, σημείωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν μίλησε σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης από το προεδρικό μέγαρο με τις οικογένειες των Γάλλων ομήρων που απήχθησαν και κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς, περιβαλλόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, η οποία είχε συναντήσει την Κυριακή στο Τελ Αβίβ τις οικογένειες των Γάλλων ομήρων, τον γενικό γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Αλεξίς Κολέρ και τον διπλωματικό του σύμβουλο Εμανουέλ Μπον.

Την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι “εντατικές συνομιλίες” διεξάγονταν, προσθέτοντας ότι “αυτές προχωρούν, τις παρακολουθούμε αυτές τις συνομιλίες ώρα την ώρα”. Επίσης είχε υπογραμμίσει ότι το Παρίσι είχε “επαφές, προφανώς, με τις ισραηλινές αρχές”, αλλά και με “φιλικές μεσολαβήτριες δυνάμεις με τη Χαμάς για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων μας κι όλων των ομήρων”.

Επίσης είχε βεβαιώσει την οικογένεια της Μία Σεμ, νεαρής Γαλλοϊσραηλινής ομήρου, βίντεο της οποίας έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Χαμάς, και όλους τους συγγενείς ανθρώπων που αγνοούνται μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, για την υποστήριξή του και την “αφοσίωσή” του.

Η μητέρα της Σεμ ικέτευσε την Τρίτη “τους ηγέτες του κόσμου” για την απελευθέρωση της κόρης της.

Ο απολογισμός των Γάλλων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 28 και των αγνοουμένων σε 7, μεταξύ των οποίων ορισμένοι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ