Γάζα: 18 οι νεκροί Χριστιανοί Παλαιστίνιοι από το χτύπημα στον Άγιο Πορφύριο, λέει η Χαμάς – Συγκλονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία στην πόλη της Γάζας, Άγιος Πορφύριος, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ανακοίνωσε το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ και αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Χαμάς.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς επεσήμανε ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι μουσουλμάνοι και χριστιανοί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία.

Το Πατριαρχείο προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει απολογισμό νεκρών.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου που εμπλέκεται στην εκτόξευση ρουκετών και όλμων προς το Ισραήλ.

«Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος του Ισραηλινού στρατού, ένας τοίχος μιας εκκλησίας στην περιοχή υπέστη ζημιές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουμε γνώση των αναφορών για απώλειες. Το περιστατικό είναι υπό έλεγχο». Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Μάρτυρες είπαν ότι η επίθεση κατέστρεψε την πρόσοψη της εκκλησίας και προκάλεσε την κατάρρευση ενός παρακείμενου κτιρίου, προσθέτοντας ότι πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Φωτογραφία: Anadolu

«Ανθρώπινη ασπίδα»

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες», ενώ επανέλαβε το αίτημα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βόρειου τμήματος του θύλακα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον χώρο της εκκλησίας στην πόλη της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

«Το Πατριαρχείο υπογραμμίζει ότι η στοχοθέτηση των εκκλησιών, καθώς και των καταφυγίων που προσφέρουν για την προστασία των αθώων πολιτών, κυρίως των παιδιών και των γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον κατοικημένων περιοχών τις 13 τελευταίες ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου και δεν μπορεί να αγνοηθεί», προστίθεται ανακοίνωση.

Βίντεο από τη σκηνή στον περίβολο της εκκλησίας δείχνει ένα τραυματισμένο αγόρι να μεταφέρεται από τα ερείπια τη νύχτα. Ένας υπάλληλος πολιτικής άμυνας είπε ότι δύο άνθρωποι στους επάνω ορόφους επέζησαν. Όσοι βρίσκονταν στους κάτω ορόφους είχαν σκοτωθεί και εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα ερείπια, είπε ο εργάτης.

Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδας Αλέξιος: «Έχουμε θύματα!»

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Βομβαρδίστηκαν με πύραυλο και όλο το κτίριο κατέρρευσε. Μέσα υπήρχαν χριστιανοί, πολλοί από τους οποίους έχουν τραυματιστεί» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, για να δούμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», σημείωσε και τόνισε ότι στο μοναστήρι βρίσκονταν πάνω από 400 άτομα.

Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ