Πόλεμος στο Ισραήλ: Έτοιμος να συνδράμει ο Ερυθρός Σταυρός για να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της για να διευκρινιστεί η τύχη ανθρώπων που αγνοούνται μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

“Οι φόνοι αμάχων και η κακομεταχείριση απαγορεύονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Επιπλέον, οι Συμβάσεις αξιώνουν οι τραυματίες και οι ασθενείς να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα”, σημειώνει η πρόεδρος της ΔΕΕΣ Μιριάνα Σπόλιαριτς στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

“Οι άνθρωποι που κρατούνται θα πρέπει να έχουν ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση. Η σύλληψη ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οι όμηροι θα πρέπει να αφήνονται αμέσως ελεύθεροι σώοι και αβλαβείς”, προσθέτει.

Η Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο επίθεση στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 900 ανθρώπων στη χώρα και απήγαγε περίπου 150 ανθρώπους. Τα στρατιωτικά αντίποινα του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 700 ανθρώπων στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Η ΔΕΕΣ δηλώνει “έτοιμη να βοηθήσει να επανενωθούν οικογένειες και συγγενείς, να διευκρινιστεί η τύχη αγνοουμένων και να απομακρυνθούν οι τραυματίες” σε συντονισμό με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και την Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ, το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ.

Η Σπόλιαριτς σημειώνει ότι “ανησυχεί υπερβολικά για τα δεινά των οικογενειών που έχουν χάσει την επαφή τους με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, είναι καταστροφική κατάσταση”.

“Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε”, προσθέτει, υπογραμμίζοντας την ουδετερότητα της οργάνωσης της οποίας ηγείται.

Η ΔΕΕΣ πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες επισκέψεις σε ισραηλινά και παλαιστινιακά κέντρα κράτησης, είναι σε επικοινωνία με “όλες τις πλευρές” για να τους υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, επισημαίνει η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωσή της.

“Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις πλευρές για να συντονίσουμε την πρόσβασή μας και την ανθρωπιστική μας ανταπόκριση”, προσθέτει.

Οι ομάδες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού εργάζονται σε στενή συνεργασία με την Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ και τον παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσουν τους τραυματίες, τους ασθενείς ή αυτούς που χρήζουν βοήθειας.

Επιπλέον η ΔΕΕΣ έστειλε ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ