Πόλεμος στο Ισραήλ: «Δεν έχετε δει τίποτα, απόψε ξεκινά επίσημα» – Κόβουν την ανάσα οι μαρτυρίες Ελλήνων

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων που κατοικούν στο Ισραήλ για τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τα αντίποινα με βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περιγραφές τους, την στιγμή που οι περιοχές τους βομβαρδίζονται, κόβουν την ανάσα. Οι ίδιοι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην εμπόλεμη ζώνη. Άλλοι επέστρεψαν στην Ελλάδα και μιλούν για τον εφιάλτη που έζησαν και τις φρικτές εικόνες που αντίκρισαν.

«Σήμερα έβλεπα το παιδί μου όταν έκανε μάθημα μέσω Zoom, γιατί τα σχολεία είναι κλειστά, χτυπούσανε σειρήνες σε μία διπλανή πόλη. Βλέπω το παιδί μου να σηκώνει το κεφάλι και να με κοιτάει σαν να μου λέει “αυτό είναι ΟΚ;”», δηλώνει ο Ιωνάθαν Ιατρού, κάτοικος Τελ Αβιβ, στην εκπομπή LiveNews στο Mega. «Αυτή τη φορά πραγματικά είναι σε τέτοιο βαθμό που έχει το Ισραήλ χρόνια να ζήσει», προσθέτει.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, έχει σκοτωθεί πάρα πολύς κόσμος. Έχουν απαγάγει παιδιά, γυναίκες, μωρά. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, πρώτη φορά το ζούμε και εμείς αυτό. Μας λένε “δεν έχετε δει τίποτα, απόψε ξεκινάει επίσημα ο πόλεμος”», τονίζει η Βάλια Ειρηναίου.

Ο φοβερός ήχος της ρουκέτας είναι κάτι που δεν μπορούν να περιγράψουν με λόγια. «Για εμάς ήταν πρωτόγνωρο, δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα, γιατί εμείς ξυπνήσαμε 6 η ώρα το πρωί με τις ρουκέτες, με συναγερμούς και με σειρήνες πολέμου. Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες και δεν ξέραμε τι συμβαίνει», προσθέτει η κα Ειρηναίου.

Το συναίσθημα του φόβου κυριαρχεί. Φόβος για το τι θα φέρει η επόμενη στιγμή, το επόμενο λεπτό, το αύριο. «Μπαίνουν στα σπίτια, πιάνουν αιχμαλώτους, ομήρους, και τους περνάνε μέσα στην Λωρίδα της Γάζας. Άρχισαν να ρίχνουν ρουκέτες, σε εκείνα τα μέρη, στο Τελ Αβίβ και στη Γάζα. Μου φαίνεται ότι ετοιμάζουν κάτι μεγάλο. Ο φόβος μας είναι να μην γίνει κάτι το βράδυ», τονίζει ο Αναστάσης Δαμιανός, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ιερουσαλήμ.

«Επιστρέψαμε και κάναμε τον σταυρό μας»

Οι πρώτοι Έλληνες από το Ισραήλ έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα ξημερώματα της Δευτέρας (9/10). Εμφανώς καταβεβλημένοι, αλλά και ανακουφισμένοι καθώς πλέον είναι ασφαλείς.

«Έπεσε ρουκέτα 80 μέτρα μακριά από εκεί που έμενα. Κατεδαφίστηκε πολυκατοικία και διπλανές πολυκατοικίες. Πήγαμε σε καταφύγια το βράδυ, κοιμηθήκαμε εκεί πέρα», αναφέρουν.

Άλλοι πήγαν διακοπές για λίγες μόνο μέρες και στην προσπάθειά τους να γυρίσουν στην Ελλάδα έβλεπαν την μία πτήση να ακυρώνεται πίσω από την άλλη. «Μπήκαμε στην πόλη της Βηθλεέμ πολύ δύσκολα. Υπήρχε μία κατάσταση πολεμική, σε όλους τους δρόμους έβλεπες στρατιώτες με τα όπλα», λένε.

Ο πατέρας Παντελεήμονας από την Κρήτη επισκέφτηκε για προσκύνημα τους Αγίους Τόπους μαζί με άλλους 60 Έλληνες. Έμειναν στη Βηθλεέμ. Λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν, άρχισαν να ακούν εκρήξεις. «Ξαφνικά ακούσαμε κάμποσες σειρήνες, και βλέπαμε από την αριστερή πλευρά του λεωφορείου ψηλά στον ουρανό. Στην αρχή νομίζαμε ήταν φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε», δήλωσε.

Όπως λέει, σώθηκαν γιατί έφυγαν μία ώρα νωρίτερα από το ξενοδοχείο τους για να προλάβουν την προγραμματισμένη πτήση τους που είχε αλλάξει ώρα. «Σαστίσαμε, αυτό είναι που λέει η έκφραση “σε έπιασε στον ύπνο”. Δεν ξέραμε τι θα επακολουθούσε. Αν θα καταφέρναμε να πετάξουμε».

Άλλοι προσκυνητές περιγράφουν: Πηγαίναμε για τα προσκυνήματα, μας λέει ο αρχηγός του γκρουπ ότι αυτό και αυτό συμβαίνει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», «Το μόνο που έβλεπα εγώ ήταν ρουκέτες στον αέρα», «Όλοι ανησυχήσαμε, κάναμε τον σταυρό μας και ήρθαμε».

Ανακουφισμένοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα, μιλάνε συνεχώς με συγγενείς και φίλους που έχουν μείνει πίσω μέχρι να βρουν κι εκείνοι πτήση και να γυρίσουν ασφαλείς.

«Ο θεός να βάλει το χέρι του»

Στο LiveNews μίλησε ζωντανά η Τζουλιάνα Ναχμία, η οποία μένει σε ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων νότια της Ιερουσαλήμ. Περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, ενώ επισημαίνοντας πως είναι μεγάλη η ανησυχία για τα παιδιά της, τα οποία επιστρατεύτηκαν.

«Πριν από 10 λεπτά ακούσαμε σειρήνες κι έπρεπε να μπω στο δωμάτιο ασφαλείας. Η κατάσταση είναι εμπόλεμη. Δυστυχώς πάμε από το κακό στο χειρότερο από την μια ώρα στην άλλη, τώρα έχουμε και επιδείνωση από τον βορρά», αναφέρει και προσθέτει ότι τα τρία παιδιά της έχουν επιστρατευτεί.

«Ήταν όντως αιφνιδιασμός και δεν τα περιμέναμε αυτά που ακολούθησαν. Ήταν Σάββατο και γιορτή. Αυτά που ακολούθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τη γιορτή και το Σάββατο. Οι τρομοκράτες αυτοί δεν έχουν άγιο. Ακολούθησαν εικόνες που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου. Απ’ ότι καταλαβαίνω, πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε επίσημα ο πόλεμος και ο θεός να βάλει το χέρι του», τονίζει η κ. Ναχμία.

«Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά»

Την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, περιέγραψε, εν μέσω βομβαρδισμών, ο Τσιλάλ Ταουφίκ.

«Εδώ και δύο ημέρες οι βομβαρδισμοί από αεροπλάνα δεν έχουν σταματήσει. Σταματάνε πέντε λεπτά και μετά συνεχίζουν», αναφέρει ο κάτοικος της περιοχής.

Περιέγραψε ότι πολλά σπίτια έχουν γκρεμιστεί, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και μικρά παιδιά. Όπως αναφέρει, η πεθερά του τραυματίστηκε από τους βομβαρδισμούς και «έψαχνα γιατρό και δεν βρίσκω».

«Εμείς θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά. Να έχουμε φως, νερό, δουλειά. Αυτά ψάχνει ο κόσμος. Η Γάζα είναι κλεισμένη εδώ και 17 χρόνια και κανείς δεν την κοιτάει καθόλου… Ο κόσμος θέλει να ζει ελεύθερος, θέλει να ζει στην πατρίδα. Ο θεός να βάλει το χέρι του», είπε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ