Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η δίκη για εγκλήματα πολέμου του πρώτου Ρώσου στρατιώτη

Ένας Ρώσος στρατιώτης είναι ο πρώτος που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου, στο Κίεβο, αφού φέρεται να σκότωσε άμαχο, πυροβολώντας τον στο κεφάλι.

Η δίκη του 21χρονου λοχία Vadim Shyshimarin σηματοδοτεί την πρώτη φορά που διώκεται μέλος του ρωσικού στρατού για εγκλήματα πολέμου, στη διάρκεια αυτού του πολέμου στην Ουκρανία, που μαίνεται εδώ και 11 εβδομάδες.

Ο Shyshimarin, αιχμάλωτος των ουκρανικών δυνάμεων, φέρεται να πυροβόλησε μέσα από ανοικτό παράθυρο αυτοκινήτου  έναν 62χρονο άνδρα στη βορειοανατολική πόλη Τσουπαχίβκα, κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου.

Ο νεαρός Ρώσος αξιωματικός εμφανίστηκε στη μικρή δικαστική αίθουσα σε περιφέρεια του Κιέβου , ενώ στη διάρκεια της διαδικασίας καθόταν σε ένα γυάλινο κλουβί και απέξω βρίσκονταν δεκάδες δημοσιογράφοι και κάμερες. Είναι αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας ερευνά τις καταγγελίες ότι ρωσικά στρατεύματα παραβίασαν τους ουκρανικούς και διεθνείς νόμους σκοτώνοντας, βασανίζοντας και κακοποιώντας πιθανόν χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες.

Άλλες δυο υποθέσεις θα εκδικαστούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Shishimarin κατηγορείται ότι σκότωσε άμαχο με καλάσνικοφ καθώς διέφευγε με άλλους τέσσερις στρατιώτες, ενώ επέβαιναν σε κλεμμένο όχημα, στο χωριό Σούμι, στις 28 Φεβρουαρίου, μέρες μόλις μετά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο 62χρονος που έσπρωχνε στην άκρη του δρόμου το ποδήλατό του πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε λίγες δεκάδες μέτρα από το σπίτι του. Λέγεται ότι ο λοχίας έλαβε εντολή από ανώτερο να σκοτώσει πολίτη ώστε να μην τους αναφέρει στις ουκρανικές δυνάμεις . Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τη συμμετοχή του, κρίνοντας ότι “παραβίασε τους νόμους και τα έθιμα του πολέμου σε συνδυασμό με φόνο εκ προμελέτης”.

“Έλαβα εντολή να πυροβολήσω” είπε ο Shyshimarin στο δικαστήριο. “Τον πυροβόλησα μία φορά. Έπεσε. Και συνεχίσαμε τον δρόμο μας”.

Πηγή: AP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ