Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο προετοιμάζεται για 36 ώρες κόλασης – “Πυρά” Ζελένσκι κατά μελών του ΝΑΤΟ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα και το Κίεβο προετοιμάζεται για τις 36 πιο δύσκολες ώρες, καθώς ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκo, ανακοίνωσε 36ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας και προειδοποίησε τους πολίτες να προετοιμαστούν για έντονους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία σφίγγουν τον κλοιό τους στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ απόψε στις 20.00 έως την Πέμπτη, με την “απόφαση της στρατιωτικής διοίκησης” σύμφωνα με την οποία “απαγορεύεται η κίνηση γύρω από το Κίεβο χωρίς ειδικές άδειες” ενώ οι πολίτες θα επιτρέπεται να είναι έξω μόνο για να “φτάσουν στα καταφύγια”.

Αργά χθες, Δευτέρα, τροχιοδεικτικά φαίνονταν στον ουρανό καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευαν όπως φαίνεται μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) του εχθρού. “Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή”, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου. “Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης”, σημείωσε ακόμη ο Κλίτσκο.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους άνδρες, που μετέφεραν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στο σχετικά ασφαλές δυτικό τμήμα της χώρας νωρίτερα κατά την σύγκρουση, να επιστρέψουν στο Κίεβο για να πολεμήσουν. Ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει, είχαν δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή τους στο Reuters ο ίδιος και ο αδελφός του Βλαντίμιρ.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε συγκρότημα κατοικιών να έχει τυλιχθεί στις φλόγες έπειτα από πλήγμα πυροβολικού. Πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέλη σωστικών συνεργείων βοηθούσαν στην απομάκρυνση των κατοίκων που είχαν παγιδευτεί μέσα στο κτίριο χρησιμοποιώντας σκάλες.

“Τα μέλη σωστικών συνεργείων εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς από νωρίς σήμερα το πρωί”, πρόσθεσε ο δήμαρχος του Κιέβου σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το εργοστάσιο όπλων ARTEM στο κέντρο του Κιέβου επλήγη επίσης και σε εικόνες που βιντεοσκόπησε κάτοικος φαίνεται καπνός να βγαίνει από την οροφή.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να επιτεθεί σε ουκρανικά εργοστάσια όπλων σε αντίποινα για το, σύμφωνα με την ίδια, ουκρανικό πλήγμα στην υπό τον έλεγχο αυτονομιστών πόλη του Ντονέτσκ, και κάλεσε εργαζόμενους και κατοίκους να μείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις αυτές. Η Ουκρανία διέψευσε ότι εξαπέλυσε επίθεση.

Το Κίεβο δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα της ίδιας σφοδρότητας συγκρούσεις, όπως αυτές σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, αλλά ο ρωσικός στρατός πλησιάζει αργά στην πόλη και οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν.

“Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και άλλες πόλεις -είναι αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί στο Κίεβο”, δήλωσε ο κάτοικος της πόλης Ιγκόρ Κρούπα.

Ζελένσκι κατά ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο, περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως “την ισχυρότερη συμμαχία στον κόσμο”, αλλά προειδοποίησε τους διεθνείς ηγέτες ότι “ορισμένα από τα μέλη αυτής της Συμμαχίας είναι υπνωτισμένα από τη ρωσική επιθετικότητα”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, ο Ζελένσκι προειδοποίησε σήμερα ότι η άρνηση του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την πατρίδα του “επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να βομβαρδίσει ειρηνικές πόλεις και να ανατινάξει συγκροτήματα κατοικιών, νοσοκομεία και σχολεία”. Μιλούσε καθώς οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας ταξίδευαν στο Κίεβο με τρένο στην πρώτη επίσκεψη ξένων ηγετών στην πρωτεύουσα.

Μιλώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και εκπροσώπους από τις χώρες της Βαλτικής και της Βόρειας Ευρώπης μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια κυρίαρχη χώρα υπονόμευσε την ευρωπαϊκή υποδομή ασφαλείας και εξέφρασε την απογοήτευσή του που η Ουκρανία δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα είπε ότι η πολιτική “ανοιχτών θυρών” της Συμμαχίας δεν λειτούργησε για την Ουκρανία. “Φυσικά η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το καταλαβαίνουμε”  είπε. και πρόσθεσε: “Ακούσαμε πολλά χρόνια για τις ανοιχτές πόρτες, αλλά ακούσαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτές τις πόρτες. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει απλώς να την αποδεχτούμε ως έχει”.

Όπως σημείωσε, η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μια ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ για να γίνει μέλος και ως εκ τούτου προτείνει ένα τρόπο για να προστατευθεί η ίδια ξεχωριστά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας. “Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσω των ανοιχτών θυρών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν… έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις”.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ζήτησε στρατιωτικές προμήθειες, οι οποίες, όπως είπε, εξαντλούνται γρήγορα. “Το ποσό που λαμβάνουμε την εβδομάδα χρησιμοποιείται συνήθως μέσα σε 20 ώρες. Ξέρετε το είδος των όπλων που χρειαζόμαστε, όλοι ξέρουν”.

Ζήτησε επίσης ένα πλήρες εμπορικό εμπάργκο, προειδοποιώντας ότι οι κυρώσεις της Δύσης “δεν αρκούν” για να τεθεί τέλος στη ρωσική επιθετικότητα και είπε ότι τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Μόσχας θα πρέπει να αποκλειστούν από λιμάνια σε όλο τον κόσμο και όλες οι ρωσικές τράπεζες να εξαιρεθούν από το σύστημα Swift.

“Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη Ρωσία ως αδίστακτο κράτος και πρέπει να υπάρξει εμπορικό εμπάργκο με τη Ρωσία. Αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε και χρειάζεστε επίσης, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ειρήνη στην Ευρώπη και στην Ουκρανία”, είπε.

Ο Ζελένσκι επέκρινε, επίσης, εταιρείες που συνέχισαν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία προειδοποιώντας ότι “δεν νοιάζονται για τα 97 παιδιά που σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής” και καταδικάζοντας τους διεθνείς ηγέτες για “σιωπή” καθώς οι πυρηνικοί σταθμοί καταλαμβάνονται και βομβαρδίζονται.

Ανώτερες αμυντικές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν την πλήρη μαχητική ικανότητα μόνο για άλλες “δέκα έως 14” ημέρες μετά τις οποίες οι άνδρες του Πούτιν θα δυσκολευτούν να κρατήσουν το έδαφος που έχουν ήδη καταλάβει από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ