Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια κατακραυγή για τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα – Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για προβοκάτσια

Τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας έχει προκαλέσει η σφαγή στην Μπούτσα, πόλη κοντά στο Κίεβο. Οι εικόνες με πτώματα αμάχων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, συγκλονίζουν. Η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για τη σφαγή, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για «ουκρανική προβοκάτσια». Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «σκηνοθεσία από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, πως ερευνούν ενδεχόμενα εγκλήματα από ρωσικές δυνάμεις αφού βρήκαν εκατοντάδες πτώματα σε κωμοπόλεις έξω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή. Υπάρχουν στοιχεία για πτώματα με δεμένα τα χέρια τους και πυροβολημένα από μικρή απόσταση, ενώ ένας ομαδικός τάφος βρέθηκε σε περιοχή που οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Συγκεκριμένα, έχουν περισυλλεγεί έως 340 πτώματα μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης. Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν χθες, Κυριακή, πτώματα στην άκρη του δρόμου στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, ένα από τα οποία είχε τα χέρια δεμένα στην πλάτη και έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως εκατοντάδες ντόπιοι βρέθηκαν νεκροί μετά τη λήξη της ρωσικής κατοχής που διήρκεσε πέντε εβδομάδες.

Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Πρόκειται επίσης να ζητηθεί η συνδρομή ξένων ερευνητών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση γι’ αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια» μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Λαβρόφ: Η Ουκρανία “έστησε” γεγονότα στην Μπούτσα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η ουκρανική εκδοχή για το τι συνέβη στην πόλη Μπούτσα είναι μια “ψευδής επίθεση” με σκοπό να υπονομευθεί η Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο Λαβρόφ είπε πως οι σοροί “τοποθετήθηκαν” εκεί και πως οι εικόνες αυτών και η ψευδής, όπως τη χαρακτήρισε, εκδοχή των γεγονότων από την Ουκρανία διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δυτικές χώρες και την Ουκρανία.

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ρωσίας κάλεσε επίσης τη Βρετανία, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο, να εκπληρώσει τις ευθύνες της στον ρόλο αυτόν, αφού το Λονδίνο απέρριψε ένα ρωσικό αίτημα για να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Μπούτσα.

Το Κρεμλίνο αρνείται τις ουκρανικές κατηγορίες

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για φόνους αμάχων κοντά στο Κίεβο, υπονοώντας ότι οι εικόνες των πτωμάτων είναι “πλαστές”.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνείται κατηγορηματικά οποιεσδήποτε κατηγορίες συνδέονται με τους φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα και δήλωσε πως οι ουκρανικοί ισχυρισμοί για το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμφιβολία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως τα γεγονότα και η χρονολόγηση των συμβάντων στην Μπούτσα δεν στηρίζουν την εκδοχή της Ουκρανίας και κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να μην σπεύδουν να εκφέρουν κρίσεις.

Ντμίτρι Πεσκόφ

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως οι διπλωμάτες της Ρωσίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να συζητήσει αυτό που η Μόσχα έχει αποκαλέσει «ουκρανικές προκλήσεις» στην Μπούτσα, παρά το γεγονός ότι η πρώτη προσπάθειά τους για τη σύγκληση μιας τέτοιας συνεδρίασης εμποδίστηκε.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει αν η οργή για την Μπούτσα μπορεί να επηρεάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, οι οποίες πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Μακρόν: Μετά τα εγκλήματα στην Μπούτσα απαιτούνται νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας. “Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούτσα)”, δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

“Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα”, πρόσθεσε.

Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Η Ρωσία χθες, Κυριακή, αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια ”παράσταση” για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 έπειτα από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα για γενοκτονία.

Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία μετά τη σφαγή της Μπούτσα

Για «γενοκτονία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στη σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα περίχωρα του Κιέβου.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία».

Στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

Μπορέλ: Οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν

O Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν πλέον απελευθερωθεί».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα καταγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής», επισημαίνει ο κ. Μπορέλ και σημειώνει ότι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως την έρευνα που ξεκίνησε ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βοηθά τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας και την Κοινωνία των Πολιτών που επικεντρώνονται στη συλλογή και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου.

«Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις ζοφερές ώρες για ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και θα προχωρήσει επειγόντως σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας», σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος τονίζει ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως και χωρίς όρους».

Ιαπωνία: Συγκλονισμένος ο ΥΠΕΞ από τις πληροφορίες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι έχει “συγκλονιστεί βαθιά” από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες “εξαιρετικά σκληρές πράξεις βίας κατά αμάχων διαπράχθηκαν κοντά στο Κίεβο. Ο φόνος αθώων αμάχων συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και είναι απαράδεκτος και καταδικάζω απερίφραστα τις ενέργειες αυτές”, δήλωσε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι έπειτα από συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου στη Βαρσοβία.

Η καταδίκη του επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία, προστίθεται στην κατακραυγή που προκάλεσε παγκοσμίως ο εντοπισμός πτωμάτων σε ομαδικούς τάφους ή να κείτονται στους δρόμους κοντά στο Κίεβο στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η φωτό από το Kyodo

“Η ρωσική επίθεση συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απόπειρα να αλλάξει μονομερώς το υφιστάμενο καθεστώς με την προσφυγή στη βία”, δήλωσε επίσης ο Χαγιάσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας δίπλα του τον Πολωνό ομόλογό του. Ο Χαγιάσι έμεινε αρκετές μέρες στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια των οποίων μετέβη στα σύνορα με την Ουκρανία και συνάντησε πρόσφυγες που διέφυγαν από την χώρα που συγκλονίζεται από τον πόλεμο.

“Είδα από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες”, σημείωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να αναφερθεί στις πρόσφατες πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν από την Ουκρανία θα τον συνοδεύσουν στην πτήση της επιστροφής του στην Ιαπωνία.

Ο Ράου υπογράμμισε από την πλευρά του πόσο σημαντική είναι η διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος. “Ο μόνος τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η διπλωματία και ο διάλογος”, δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, προσθέτοντας: “Λυπούμαστε που η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επίθεσης και του πολέμου αντί του διαλόγου και της διπλωματίας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ