Καθηγητής βρήκε στον κήπο του μία πέτρα με μυστηριώδεις επιγραφές – Είναι όλες γραμμένες σε πρώιμο μεσαιωνικό αλφάβητο

Ένας καθηγητής γεωγραφίας βρήκε τυχαία μία πέτρα με μυστηριώδεις επιγραφές κατά διάρκεια του lockdown του κορονοϊού το 2020. Ο Graham Senio εντόπισε την παράξενη πέτρα, ενώ έκοβε τα αγριόχορτα στον κήπο του στο Coventry.

Το μυστήριο της «χαμένης αποικίας» – Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων που μπορεί να δώσει απαντήσεις για την ξαφνική εξαφάνιση των κατοίκων

Η πραγματική αξία της πέτρας αποκαλύφθηκε και έγινε κατανοητή μόλις πρόσφατα.

Η πέτρα με τις μυστηριώδεις επιγραφές

Η ορθογώνια πέτρα από αμμόλιθο έχει μήκος 11 εκατοστά και ζυγίζει 139 γραμμάρια, ενώ φέρει κρυπτογραφημένες επιγραφές που υποδηλώνουν μια ιστορία που καλύπτει πάνω από 1.600 χρόνια, όλες γραμμένες στο μυστηριώδες αλφάβητο Ogham.

Το μυστήριο με κράνος 2.500 ετών που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε τύμβο – «Προκαλούσε δέος στον εχθρό»

Το αλφάβητο Ogham

Το Ogham είναι ένα πρώιμο μεσαιωνικό αλφάβητο που χρησιμοποιήθηκε για τη γραφή της αρχαϊκής ιρλανδικής γλώσσας από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα και της παλαιάς ιρλανδικής από τον 6ο έως τον 9ο αιώνα. Συνήθως βρίσκεται σκαλισμένο σε πέτρες στην Ιρλανδία, την Ουαλία και τη δυτική Βρετανία. Ήταν η πρώτη γραπτή γλώσσα στην Ιρλανδία. Η πλειονότητα των 400 περίπου γνωστών επιγραφών από την αρχαϊκή ιρλανδική περίοδο είναι πυλώνες με οικογενειακά ονόματα που χτίστηκαν για να αναγγείλουν την ιδιοκτησία γης.

Το Ogham είναι ένα εξαιρετικά μοναδικό σύστημα γραφής μεταξύ όλων των συστημάτων γραφής, με γραμμές τοποθετημένες σε ομάδες από ένα έως πέντε μόνο. Οι πέτρες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της Ιρλανδικής γραφής πριν την εισαγωγή του κλειστού λατινικού αλφαβήτου.

Ερευνητής ισχυρίζεται ότι έλυσε αρχαιολογικό μυστήριο 2.700 ετών – Τα 5 αρχαία σύμβολα σε ναό που δημιούργησαν σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα
πηγή: The Herbert Art Gallery and Museum

Η εκπρόσωπος επικοινωνίας του Birmingham Museums Trust, Teresa Gimore, δήλωσε στην εκπομπή Morning Ireland του RTÉ ότι η ανακάλυψη μίας τέτοιας πέτρας στα Μίντλαντς της Αγγλίας ήταν ένα σπάνιο εύρημα.

«Τέτοια ευρήματα δεν εμφανίζονται στα Μίντλαντς. Ο κύριος όγκος των επιγραφών Ogham βρίσκεται στην Ιρλανδία», δήλωσε η ίδια.

Ανακαλύφθηκε έπειτα από 2.300 χρόνια το λουτρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν το δωμάτιο όπου πλενόταν ο βασιλιάς

Η καθηγήτρια Katherine Forsyth των Κελτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διεξήγαγε επιπλέον έρευνα που έριξε περισσότερο φως στην προέλευση της πέτρας. Τα ευρήματά της παραπέμπουν σε μια περίοδο που υποδηλώνει ένα χρονικό πλαίσιο που κυμαίνεται από τον 5ο έως τον 6ο αιώνα, με την πιθανότητα μιας ακόμη προγενέστερης ημερομηνίας στον 4ο αιώνα.

Η επιγραφή που προβλημάτισε τους ερευνητές

Η πέτρα φέρει επιγραφές στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές της. Η επιγραφή στην πέτρα, “Maldumcail/S/ Lass”, προβλημάτισε τους ερευνητές, με τις ερμηνείες να υποδεικνύουν μια εκδοχή του προσωπικού ονόματος Mael Dumcail, αλλά η σημασία του S και του LASS είναι ασαφής. Δεδομένου του συνήθους σκοπού και της σημασίας των λίθων Ogham, μπορεί να πρόκειται για αναφορά σε τοποθεσία.

Επί 94 χρόνια έψαχναν την κορυφή του αγάλματος του φαραώ Ραμσή IΙ – Το αναπάντεχο εύρημα από αρχαιολόγους

Οι θεωρίες σχετικά με την προέλευση της πέτρας αφθονούν, με εικασίες που κυμαίνονται από τα μεταναστευτικά μοτίβα έως την παρουσία μοναστηριών του πρώιμου Μεσαίωνα στην περιοχή.

Η ανακάλυψη 250 ιερογλυφικών άνοιξε νέο κεφάλαιο για τους αρχαιολόγους – Στόχος η πλήρης αποκωδικοποίησή τους

Η πέτρα θα εκτεθεί στo Herbert Art Gallery and Museum στο Κόβεντρι, όπου ο καθηγητής γεωγραφίας που τη βρήκε, Graham Senior τη δώρισε μόνιμα, καθώς και στην επερχόμενη έκθεση του Coventry που ανοίγει στις 11 Μαΐου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ