Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία στο Azovstal, λέει διοικητής του τάγματος Αζόφ

Η Ουκρανία δεν είναι πιθανό να εξαπολύσει αντεπίθεση στον πόλεμό της με τη Ρωσία πριν από τα μέσα Ιουνίου, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ την ίδια ώρα διοικητής του τάγματος Αζόφ υποστήριζε ότι “οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία” στο Azovstal στη Μαριούπολη.

“Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων” που κατέφυγαν στα υπόγεια αυτού του πελώριου εργοστασίου όπου και παραμένουν μαζί με τους μαχητές, δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι “λειτουργούσαν” στο Azovstal, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη λιμάνι που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς και ότι ο ρωσικός στρατός τηρούσε εκεί την εκεχειρία που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, για σήμερα.

“Πριν από τρεις ημέρες, ο εχθρός εισέβαλε στην περιοχή του Azovstal όπου συνεχίζονται σφοδρές και αιματηρές μάχες”, πρόσθεσε ο Παλαμάρ, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης του διοικητή του τάγματος Αζόφ, Ντενίς Προκοπένκο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι “ρωσικές δυνάμεις μπήκαν χθες (Τετάρτη)” στο εργοστάσιο.

“Έχουμε πολλές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές” για την υφιστάμενη κατάσταση, πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει ακριβή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις αυτές.

Στο βίντεό του, ο Παλαμάρ εξήρε ακόμη μια φορά “το σθένος” και τον “ηρωισμό” των τελευταίων μαχητών που παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal.

Απέναντι σε μια κατάσταση που θεωρείται “κρίσιμη”, ο Παλαμάρ ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και του προέδρου Ζελένσκι για την “απομάκρυνση των αμάχων” που έχουν απομείνει –200 σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο– και των στρατιωτών “που έχουν τραυματιστεί και κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της έλλειψης της κατάλληλης ιατρικής αγωγής”.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η Ρωσία είναι ακόμη έτοιμη να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση στους αμάχους από το πολιορκημένο συγκρότημα χαλυβουργίας Αζοφστάλ που βρίσκεται στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο πρέπει να δώσει εντολή στους μαχητές που έχουν καταφύγει στο Αζοφστάλ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Επίσης, ο πολιτικός σύμβουλος Ολεκσίι Αρεστόβιτς, δεν περιμένει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει οποιαδήποτε “σημαντικά αποτελέσματα” έως τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Αρεστόβιτς είπε πως συνεχίζονται οι μάχες στη χαλυβουργία Αζοφστάλ όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι στην πόλη Μαριούπολη αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του χρειάζεται συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών (MLRS) προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους κρουζ.

Ο στρατηγός Βαλέριι Ζαλούζνιι είπε, αφού ενημέρωσε τον αρχηγό του επιτελείου των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μαρκ Μάιλι για την κατάσταση στην Ουκρανία, πως η Ρωσία επανέλαβε τα πλήγματα με πυραύλους κρουζ.

“Ως εκ τούτου, το θέμα του εφοδιασμού της Ουκρανίας με συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών όπως M142 HIMARS και M142 HIMARS είναι κρίσιμης σημασίας”, είπε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ