Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα χαρακτηρίζει “προβοκάτσια” τις εικόνες των νεκρών στην πόλη Μπούσα – Διεθνής καταδίκη

Διεθνείς αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες φρίκης με τους νεκρούς στην ουκρανική πόλη Μπούσα, έξω από το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, κάνει λόγο για “προβοκάτσια”.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους στην Μπούσα και υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι “άλλη μια προβοκάτσια”.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Μόσχας είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Όπως προκύπτει από την ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, η Μόσχα υποστηρίζει επιπλέον ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούσα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα “συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών”, βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

“Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις ενώπιος ενωπίω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούτσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη”.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζει επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους.

“Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κίεβο: Η “σφαγή” στην Μπούσα ήταν σκόπιμη

Ο Ουκρανός υπουργός των Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα, κατηγόρησε σήμερα την Ρωσία για μία σκόπιμη “σφαγή” στην πόλη Μπούσα που βρίσκεται έξω από το Κίεβο και κάλεσε την ομάδα των κρατών G7 να προχωρήσει στην επιβολή νέων “καταστροφικών” κυρώσεων κατά της Μόσχας.

“Συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να συλλέγουμε πτώματα, αλλά ο αριθμός έχει ήδη αυξηθεί σε εκατοντάδες. Πτώματα βρίσκονται στους δρόμους. Σκότωσαν αμάχους όταν αυτοί έμεναν στην πόλη και καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν αυτά τα χωριά και τους δρόμους” σύμφωνα με ανάρτηση του Κούλεμπα στο Twitter, που επικαλείται το υπουργείο του.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τους ισχυρισμούς αυτούς. Η Μόσχα έχει προηγουμένως αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, αναφορικά με τη στοχοποίηση αμάχων.

ΕΕ και Γερμανία καταδικάζουν τις θηριωδίες στην πόλη Μπούσα

Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προκαλέσει οι εικόνες φρίκης και θηριωδίας στην πόλη Μπούσα που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου. Η ΕΕ κατηγορεί την Ρωσία για θηριωδίες, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία κάνει λόγο για “εγκλήματα πολέμου”. Το Κίεβο, ζητεί την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη “σφαγή” στην Μπούσα.

Ο δήμαρχος της Μπούσα δήλωσε χθες ότι 300 κάτοικοι της σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης της πόλης για ένα μήνα από το ρωσικό στρατό. Το Reuters είδε τα θύματα σε έναν ομαδικό τάφο, ενώ πτώματα υπάρχουν ακόμη στους δρόμους της πόλης.

Κάποιοι με μάτια ανοιχτά προς τον γκρίζο ουρανό. Άλλοι με τα πρόσωπά τους προς την άσφαλτο. Όλοι με πολιτικά ρούχα. Ο καθένας με τη δική του στάση στο θάνατο. Είκοσι πτώματα ανδρών χάμω σε έναν δρόμο στην Μπούσα της Ουκρανίας, σημείωναν νωρίτερα σήμερα ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters.

Τα πτώματα, προφανώς ανδρών, είναι διάσπαρτα σε πολλές εκατοντάδες μέτρα, χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί άμεσα η αιτία του θανάτου τους, αλλά ένα άτομο φέρει μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν, με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ανατόλι Φεντορούκ, ο δήμαρχος αυτής της πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου, και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έρχονται να ανακαταλάβουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη διάπραξη θηριωδιών στην περιοχή του Κιέβου, μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης Μπούτσα ότι 300 κάτοικοι της πόλης, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής που διήρκησε για ένα μήνα.

“Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου” ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για “τα εγκλήματα πολέμου” που διέπραξε στην πόλη Μπούσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων, που θα αποδοκιμάζουν την “απρόκλητη βία” του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια” έγραψε σε μία ανάρτησή της στο Twitter, η Αναλένα Μπέρμποκ.

Μακρόν: Οι ρωσικές Αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτά τα εγκλήματα

Διεθνείς αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες φρίκης στην πόλη Μπούσα, έξω από το Κίεβο, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για “εγκλήματα” και υπογράμμισε ότι οι ρωσικές Αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν.

“Οι εικόνες που μας φτάνουν από την Μπούσα, μια απελευθερωμένη πόλη κοντά στο Κίεβο, είναι αφόρητες. Στους δρόμους, εκατοντάδες πολίτες δολοφονήθηκαν άνανδρα. Η συμπόνια  μου για τα θύματα, η αλληλεγγύη μου στους Ουκρανούς. Οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα”, έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ωμότητες εναντίον αμάχων στην Μπούσα

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούσα, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή αυτή δεν αποτελεί “πραγματική αποχώρηση”, ούτε δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση.

“Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι”, αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. “Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει”, τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση “εγκλημάτων πολέμου” ώστε οι υπεύθυνοι “να λογοδοτήσουν”. Απέφυγε όμως να τα χαρακτηρίσει “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” ή ακόμη και πράξεις “γενοκτονίας”.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε από την πλευρά του ότι στην Μπούσα διαπράχθηκε “μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες”. “Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος” είπε.

Όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός: “Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι” επειδή “φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις, κυρίως στη νότια και την ανατολική” Ουκρανία. “Δεν είναι πραγματική αποχώρηση, είναι μάλλον μια προσαρμογή της στρατηγικής τους”, επέμεινε.

“Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή, ακόμη και σε περιοχές όπως το Κίεβο, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα” προειδοποίησε εξάλλου ο Μπλίνκεν σε άλλη συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, εκτιμώντας και αυτός ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. “Παρακολουθούμε αυτά που κάνουν, ότι αυτά που λένε”, πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους Ουκρανούς, κυρίως με όπλα.

“Όσον αφορά το μέλλον, εμείς, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Και ότι η Ουκρανία θα έχει τα μέσα για να αμύνεται, να αποτρέπει μια επίθεση της Ρωσίας”, είπε, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν επισήμως να αναλάβουν ρόλο “εγγυήτριας δύναμης” για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκλεν θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7.

Ντράγκι: Άναυδοι από τις εικόνες στην πόλη Μπούσα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με δήλωση του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στον εντοπισμό ομαδικών τάφων.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, πιο αναλυτικά, υπογράμμισε:

“Οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, τις βιαιότητες κατά των πολιτών και να λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Η Ιταλία καταδικάζει με απόλυτη αποφασιστικότητα τα τρομερά αυτά συμβάντα και στέκεται αλληλέγγυα, στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της”.

Πηγή: AFP/Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ