Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να περάσει υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποζημιωθούν για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχουν παράσχει, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση του πολέμου.
Σε συνέντευξή του στο Fox News, που δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για πιθανές εξελίξεις στο πεδίο της σύγκρουσης, αλλά και για τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον.
«Μπορεί να κάνουν μια συμφωνία. Μπορεί να μην κάνουν μια συμφωνία. Μπορεί μια μέρα να είναι ρωσική, μπορεί μια μέρα να μην είναι ρωσική. Αλλά εμείς θα έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρήματα (στην Ουκρανία) και λέω, τα θέλω πίσω».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι μπορεί να μεσολαβήσει για να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος πλησιάζει στην τρίτη επέτειό του, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή δεν θα είχε συμβεί εάν ήταν ο ίδιος στην εξουσία το 2022.
Πρόοδος στις συνομιλίες
Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες επαφές του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη, κάτι που θα συνιστούσε την πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη επαφή μεταξύ ενός Αμερικανού προέδρου και του Πούτιν από τις αρχές του 2022.
Ερωτηθείς εάν η συνομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε αφότου ανέλαβε την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου ή νωρίτερα, ο Τραμπ απάντησε: «Την είχα. Ας πούμε απλά ότι την είχα… Και αναμένω να έχω πολλές ακόμη συνομιλίες. Πρέπει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. «Μιλάμε και με τις δύο πλευρές» τόνισε.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οποιαδήποτε επικοινωνία.

Σκληρό παιχνίδι
Η Ρωσία θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μπορεί να τερματιστεί αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις της Μόσχας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά μόνο εφόσον επιλυθούν τα «θεμελιώδη αίτια» της σύγκρουσης που διαρκεί ήδη σχεδόν τρία χρόνια.
Η Μόσχα επανέλαβε ότι οι μέγιστες απαιτήσεις της, όπως καθορίστηκαν από τον πρόεδρο Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο, παραμένουν η βάση για τις διαπραγματεύσεις.
Στην ομιλία του στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τις προϋποθέσεις του: Η Ουκρανία πρέπει να αποσύρει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που διεκδικεί και ελέγχει κυρίως η Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο του για την ασφάλεια, επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες «στις οποίες τα νομικά εθνικά μας συμφέροντα θα διαφυλαχθούν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται από την «πλήρη και αμετάκλητη απομάκρυνση των θεμελιωδών αιτίων της σύγκρουσης», περιλαμβανομένων των φιλοδοξιών της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Το Κίεβο, το οποίο επιθυμεί την ένταξή του στο ΝΑΤΟ και την επιστροφή εδαφών που έχει χάσει, δήλωσε τότε ότι τέτοιες προϋποθέσεις θα ισοδυναμούσαν με παράδοση.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν απαραίτητο για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία και για να αντεπεξέλθει στη σοβαρή απειλή που, όπως υποστηρίζει, προέρχεται από την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία δεν θεωρεί ότι έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ενώ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να δεχτεί συνομιλίες υπό την απειλή τελεσιγράφων.
Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, Ρώσος διπλωμάτης και επικεφαλής ελέγχου των εξοπλισμών, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει δρόμους που δεν λύνουν τα θεμελιώδη αίτια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Χωρίς την επίλυση των προβλημάτων που ήταν οι αιτίες του τι συμβαίνει, δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι «έτσι, παραλλαγές και ημίμετρα δεν είναι ο δρόμος που είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε».
Η προσέγγιση των ΗΠΑ: Αγοράστε όπλα
Η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία για απόπειρα αποικιακού τύπου κατάληψης εδάφους, ενώ οι υποστηρικτές του Κιέβου έχουν υποσχεθεί να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, προμηθεύοντας όπλα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο Πούτιν φέρεται να είναι ανοιχτός στη συζήτηση για μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Τραμπ, αλλά αποκλείει οποιεσδήποτε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις.
Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία, ενόψει ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Αυτή η κίνηση, εάν υλοποιηθεί, θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ανησυχούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα, η οποία βλέπει τις δυνάμεις της να χάνουν έδαφος στο ανατολικό μέτωπο υπό σφοδρές ρωσικές επιθέσεις.
Ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη αγοράσει αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τις πηγές, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία, συνταγματάρχη Κιθ Κέλογκ, θα συζητήσουν τις πιθανές αγορές όπλων με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο Κέλογκ, σε συνέντευξή του την Δευτέρα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το σχέδιο, ωστόσο δήλωσε: «Οι ΗΠΑ πάντα προτιμούν να πωλούν όπλα που κατασκευάζονται στην Αμερική, γιατί αυτό ενισχύει την οικονομία μας».
Και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω. Όλα είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή», ενώ επεσήμανε ότι οι παραδόσεις όπλων που είχαν εγκριθεί από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν συνεχίζουν να φτάνουν στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει αναγκαιότητα να αλλάξει κάτι τις επόμενες 24 ώρες», είπε.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να ανακτήσει τα δισεκατομμύρια που έχει ξοδέψει η Ουάσινγκτον στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει.
Ο Κέλογκ σκοπεύει να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για την αύξηση της βοήθειας προς το Κίεβο.
«Δεν θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας ειρηνικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Κέλογκ, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα θα συναντηθούν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για να «παρουσιάσουμε τις προσδοκίες μας στους συμμάχους».
«Το πιο σημαντικό, θέλουμε να ακούσουμε [προτάσεις] από αυτούς», κατέληξε.