Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακτιβιστές κατέλαβαν την έπαυλη του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα στο Λονδίνο – Τέσσερις συλλήψεις

Κατάληψη στην έπαυλη του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα στο Λονδίνο έκαναν ακτιβιστές για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Τουλάχιστον πέντε ακτιβιστές εισέβαλαν και κατέλαβαν την πολυτελή έπαυλη του Ντεριπάσκα στην ακριβή περιοχή του Λονδίνου Νάιτσμπριτζ, καθώς ο Ρώσος ολιγάρχης περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων που έχει επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση για τους δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ακτιβιστές κρέμασαν από τα μπαλκόνια της οικίας τη σημαία της Ουκρανίας όπως και ένα πανό με το σύνθημα “Πούτιν άει γ@@@@ου”.

Η βρετανική αστυνομία, σε επιχείρηση που πραγματοποίησε, συνέλαβε τέσσερα άτομα.

Πάντως, ο Ντεριπάσκα, μέσω του εκπροσώπου του, υποστήριξε ότι το διαμέρισμα αξίας 50 εκατ. λιρώνανήκει σε μέλη της οικογένειάς του και όχι σ’ αυτόν. Ο εκπρόσωπος του Ντεριπάσκα είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν “συγκλονισμένοι από την αμέλεια του βρετανικού δικαστικού συστήματος”, που δεν μπορούσε να απομακρύνει τους διαδηλωτές για ώρες παρά την έντονη αστυνομική παρουσία. Ο ολιγάρχης έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το βρετανικό καθεστώς, καθώς τόσο ο Πίτερ Μάντελσον όσο και ο Τζορτζ Όσμπορν είχαν βρεθεί στο σούπερ γιοτ του Ντεριπάσκα στην Κέρκυρα.

Να σημειωθεί ότι στις 10 Μαρτίου η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς και του Ιγκόρ Σέτσιν, του διευθύνοντα συμβούλου του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft, καθώς και άλλων πέντε Ρώσων ολιγαρχών.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι οι επτά ολιγάρχες που προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων λόγω των διασυνδέσεών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν συνολική καθαρή αξία 15 δισεκατομμύρια στερλίνες.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν ασφαλή καταφύγια γι’ αυτούς που υποστήριξαν την άγρια επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία», είχε δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Οι σημερινές κυρώσεις είναι το πιο πρόσφατο βήμα στην αταλάντευτη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ουκρανικό λαό. Θα είμαστε ανελέητοι στην καταδίωξη αυτών που διευκολύνουν το φόνο αμάχων, την καταστροφή νοσοκομείων και την παράνομη κατοχή κυρίαρχων συμμάχων».

Αυξανόμενες εκκλήσεις διατυπώνονταν από βρετανούς βουλευτές για να αναληφθεί δράση σε βάρος του Αμπράμοβιτς και άλλων ρώσων ολιγαρχών και η κυβέρνηση Τζόνσον επικρινόταν ότι δεν κινείται αρκετά γρήγορα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι άλλοι που προστέθηκαν στον κατάλογο είναι ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος έχει μετοχές στον όμιλο En+ Group, ο Ντμίτρι Λεμπέντεφ, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διευθυντών της Bank Rossiya, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Gazprom, και ο Νικολάι Τοκάρεφ, pρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ