Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία για τους ομήρους Χαμάς και Ισραήλ – Νετανιάχου: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα»

Μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την απελευθέρωση των ομήρων και μια πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών είναι στα «τελικά στάδια» και είναι «πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή με γνώση των συνομιλιών.

Η συμφωνία θα αφορά την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που τελούν υπό ισραηλινή κράτηση, δήλωσε η πηγή.

Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και την πρώτη ανταλλαγή τους με παλαιστίνιους κρατουμένους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς συνέλαβε περίπου 240 ομήρους κατά την επιδρομή της στο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Νωρίτερα και ο επικεφαλής της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση είναι κοντά σε μια συμφωνία ανακωχής με το Ισραήλ, παρόλο που η φονική επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται και εκτοξεύονται ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Ο Ισμαήλ Χανίγιε έστειλε την δήλωση στον πρακτορείο με βοηθό του, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Το Ισραήλ γενικά έχει αποφύγει να σχολιάσει την κατάσταση στις συνομιλίες στις οποίες μεσολαβεί το Κατάρ. Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12 μετέδωσε ότι μη κατονομαζόμενη υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δήλωσε πως «είναι κοντά» χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Ωστόσο πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι έκανε δηλώσεις για τους ομήρους ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε σχετικά με το θέμα των ομήρων ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Καταγράφουμε πρόοδο» στις προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα, πρόσθεσε.

«Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (…) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε εξέλιξη.

(Πηγή: ΑΠΕ- Reuters – Φωτό: Reuters)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ