Πιέσεις στον Σαρκοζί να υποστηρίξει τους σοσιαλιστές

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, που ηγείται τώρα του κόμματος της συντηρητικής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, δέχεται πιέσεις από συμμάχους και αντιπάλους για να υποστηρίξει τους αντίπαλους Σοσιαλιστές στο δεύτερο γύρο μιας αναπληρωματικής εκλογής προκειμένου να εξασφαλισθεί η ήττα του Εθνικού Μετώπου.

Το ακροδεξιό κόμμα ήρθε πρώτο με 32,6% στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου την Κυριακή για τη βουλευτική έδρα στην ανατολική εκλογική περιφέρεια Λε Ντουμπς, η οποία έμεινε κενή μετά το διορισμό ως επιτρόπου της ΕΕ του σοσιαλιστή βουλευτή Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος ήρθε δεύτερος με 28,9%, κερδίζοντας τον υποψήφιο του συντηρητικού UMP, με αποτέλεσμα να στηθεί για την ερχόμενη Κυριακή το σκηνικό μιας μονομαχίας Σοσιαλιστικού Κόμματος – Εθνικού Μετώπου.

Στο παρελθόν τα κύρια κόμματα της Γαλλίας παραμέριζαν τις διαφορές τους για να στηρίξουν όποιον από τους υποψηφίους τους είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο σε δεύτερους γύρους εκλογικών αναμετρήσεων. Όμως ο ραδιοσταθμός Ερόπ 1 μετέδωσε πως ο Σαρκοζί, ο οποίος έχει δηλώσει πως θέλει να δελεάσει τους ψηφοφόρους τους για να έρθουν στο UMP, είναι αυτή τη φορά απρόθυμος να στηρίξει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο.

“Το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να παραμορφώσει τη Γαλλία”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV η αντιπρόεδρος του UMP Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ της υποστήριξης του σοσιαλιστή υποψηφίου.

Στελέχη των Σοσιαλιστών κάλεσαν επίσης τον Σαρκοζί να παραμερίσει τις παραδοσιακές πολιτικές αντιπαλότητες.

“Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί δεν τάσσεται υπέρ ενός υποψηφίου στην ψηφοφορία; Επειδή θέλει να κλέψει ψήφους από το Εθνικό Μέτωπο στην προεδρική εκλογή του 2017”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

“Όμως τώρα το Εθνικό Μέτωπο είναι αυτό που κλέβει ψήφους από το UMP. Καλώ το UMP να αναλάβει συλλογικά τις ευθύνες του”.

Ο Σαρκοζί και άλλα στελέχη του UMP πρόκειται να λάβουν την τελική απόφασή τους αύριο, Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης της ηγεσίας του κόμματος.

 

Διαβάστε επίσης

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα στη μάχη για το χρέος»

Οι δηλώσεις Σαπέν – Βαρουφάκη

Χαμός με hashtag που χλευάζει τον Σαρκοζί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ