Παρολίγον τραγωδία στη Γαλλία – Αποφεύχθηκε σύγκρουση αεροπλάνων την τελευταία στιγμή

Μία σύγκρουση, από την οποία θα υπήρχαν δεκάδες νεκροί, αποφεύχθηκε τον Ιούλιο του 2020 στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Ένα αεροπλάνο της United Airlines και ένα αεροπλάνο της Easyjet παραλίγο να συγκρουστούν λόγω ενός λάθους του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.

Το λάθος του ελεγκτή

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 2020. Ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας μπέρδεψε τα λόγια του και είπε λανθασμένα στους πιλότους της United Airlines ότι μπορούν να προσγειωθούν στο διάδρομο «09 δεξιά». Το αεροπλάνο της United ετοιμαζόταν να προσεγγίσει το διάδρομο «09 αριστερά», με τους πιλότους να υποθέτουν ότι άλλαξε τελευταία στιγμή ο διάδρομος προσγείωσης, και ότι ο πύργος ελέγχου τους έλεγε «πλευρίσουν» προς τα δεξιά.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Γραφείου Ερευνών και Ανάλυσης, τη συγκεκριμένη ημέρα, στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, οι προσγειώσεις γίνονταν στον διάδρομο «09 αριστερά», ενώ οι απογειώσεις γίνονταν από το διάδρομο «09 δεξιά». Ο ελεγκτής που έκανε το λάθος είχε δώσει το πράσινο φως στους πιλότους της EasyJet, για να απογειωθούν από τον διάδρομο «09 δεξιά».

Έτσι τα δύο αεροπλάνα ήταν σε τροχιά σύγκρουσης. O ελεγκτής δήλωσε ότι μπέρδεψε τους διαδρόμους, επειδή είχε το νου του σε ένα τρίτο αεροσκάφος το οποίο λόγω προβλήματος είχε προσγειωθεί λίγο πριν στον συγκεκριμένο διάδρομο.

Το λάθος των πιλότων της United Airlines

O κυβερνήτης της United Airlines πιλότος ζήτησε επιβεβαίωση, αλλά δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «επιβεβαίωση» όπως θα έπρεπε. Χρησιμοποίησε τη λέξη «καταλαβαίνω» σε μια αγγλική έκφραση την οποία δεν κατανόησε ο Γάλλος ελεγκτής. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιλότοι οφείλουν πάντα να ζητούν επιβεβαίωση μιας εντολής αντί να επαναλαμβάνουν αυτό που πιστεύουν ότι άκουσαν.

Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση

Όταν το αεροπλάνο της EasyJet βρισκόταν στον διάδρομο, έτοιμο για απογείωση, οι πιλότοι είδαν τον Boeing της United Airlines να απέχει λιγότερο από 1,5 χιλιόμετρο και να ταξιδεύει με 160 μίλια/ώρα, καθώς είχε ξεκινήσει ήδη την κάθοδό του για τον διάδρομο. O συγκυβερνήτης της EasyJet δεν έχασε χρόνο και παρενέβη στη ραδιοσυχνότητα, λέγοντας «Κίνηση στον διάδρομο 09 δεξιά». «Πήγαινε γύρω από τον 09 δεξιά».

Το αεροσκάφος της United απείχε μόλις 25 μέτρα από το έδαφος και 75 μέτρα από το τέλος του διαδρόμου όταν εγκατέλειψε την προσγείωση και διόρθωσε την πορεία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ