Παραλίγο τραγωδία στη Σικελία

Παραλίγο τραγωδία στη Σικελία

Παράνομοι μετανάστες που επέβαιναν σε δύο μεγάλες βάρκες διασώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Σικελίας, με περισσότερα από 100 παιδιά να έχουν ήδη μετεπιβιβαστεί σε μια ιταλική φρεγάτα, ανακοίνωσε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όλα άρχισαν όταν χθες βράδυ ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε νότια του Κάπο Πασέρο, νοτιοανατολικά της Σικελίας, δύο πλοιάρια στα οποία επέβαιναν πολλοί επίδοξοι μετανάστες. Το ένα ρυμουλκείτο από το άλλο ύστερα από μηχανική βλάβη.

Οι κακές μετεωρολογικές συνθήκες και η έλλειψη εξοπλισμού για την ασφάλεια των επιβαινόντων στα δύο πλοία ήταν οι λόγοι που το ναυτικό άρχισε επιχείρηση διάσωσης η οποία διήρκησε όλη τη νύχτα, με την υποστήριξη αρκετών εμπορικών πλοίων.

Μετά τη ρίψη σωσιβίων γιλέκων στους ναυαγούς, μπόρεσε να αρχίσει η επιβίβασή τους στη φρεγάτα Grecale και στο περιπολικό πλοίο Foscari. Προτεραιότητα δόθηκε στις γυναίκες και στα τουλάχιστον εκατό παιδιά.

Η επιχείρηση διακόπηκε λόγω της τρικυμίας και αναμένεται να αρχίσει εντός της ημέρας με τη βελτίωση του καιρού.

Στις 12 Μαΐου, τουλάχιστον 14 άνθρωποι πνίγηκαν στο ναυάγιο πλοιαρίου που ήταν γεμάτο από παράνομους μετανάστες στην περιοχή μεταξύ των λιβυκών ακτών και του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Το ιταλικό ναυτικό είχε διασώσει τουλάχιστον 200 μετανάστες.

Πολλοί μετανάστες από την υπο-σαχάρεια Αφρική διασχίζουν τη Λιβύη, όπου επικρατεί πλήρης αναρχία. Στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα πριν αρχίσουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου με προορισμό τη Μάλτα ή τη Λαμπεντούζα, ανοικτά της Σικελίας.

Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στις ιταλικές ακτές, αριθμός εξαπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013, σύμφωνα με τη Ρώμη.

Από τον περασμένο φθινόπωρο, ύστερα από δύο ναυάγια με περισσότερους από 400 νεκρούς κοντά στη Λαμπεντούζα και στο νησί της Μάλτας, η Ιταλία άρχισε τη μεγάλη επιχείρηση “Mare Nostrum” για να αποτρέψει νέες ναυτικές τραγωδίες αυτού του είδους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο επαναλαμβάνει συχνά ότι η Μεσόγειος δεν είναι ιταλικό σύνορο αλλά ευρωπαϊκό, εκφράζοντας λύπη που η ΕΕ “δεν βοηθά” την Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.