Πακιστάν: Άνοιξαν οι κάλπες

 Πακιστάν: Άνοιξαν οι κάλπες

Τα εκλογικά τμήματα στο Πακιστάν άνοιξαν αναμένοντας εκατομμύρια ψηφοφόρους να προσέλθουν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους στη σημερινή βουλευτική αναμέτρηση, της οποίας η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίσθηκε από εκτεταμένη βία.

Οι σημερινές εκλογές αποτελούν ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τον πολιτικό βίο της χώρας, καθώς είναι η μοναδική φορά που μία κυβέρνηση θα διαδεχθεί μία άλλη, η οποία έχει προκύψει επίσης από δημοκρατικά διεξαχθείσα πολιτική αναμέτρηση και η οποία συμπλήρωσε μία πλήρη κοινοβουλευτική θητεία.

Οι αρχές αναμένουν μία πλατιά συμμετοχή στη σημερινή ψηφοφορία, καθώς πάνω από τους μισούς από τα 86 εκατ. των ψηφοφόρων χρησιμοποίησαν την ειδική υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να πληροφορηθούν για τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους.

Συνολικά, στις σημερινές εκλογές κρίνονται 277 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και 577 έδρες στα τοπικά Κοινοβούλια, όμως η αναμέτρηση αναβλήθηκε σε τουλάχιστον δύο εθνικές και τρεις επαρχιακές εκλογικές περιφέρειες για λόγους ασφαλείας.

Άλλες 70 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και 151 έδρες των επαρχιακών Κοινοβουλίων έχουν κρατηθεί για να καταληφθούν από γυναίκες και θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίες θα συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο βάσει ποσόστωσης, που προκύπτει με γνώμονα τις έδρες που θα κερδίσουν τα κόμματα.

Πάνω από 600.000 μέλη των αρχών ασφαλείας, περιλαμβανομένων και χιλιάδων στρατιωτών, έχουν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης.

Η προεκλογική εκστρατεία, που διήρκεσε άνω του ενός μηνός, κηλιδώθηκε από πολλαπλά περιστατικά βίας και βομβιστικές επιθέσεις, που κόστισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, ενώ ο γιός ενός πρώην πρωθυπουργού της χώρας απήχθη από αγνώστους.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης-Ναουάζ να προηγείται στην κούρσα για την εξουσία, ακολουθούμενο από το Τεχρίκ –ε-Ινσάφ του θρυλικού παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν.

Το πρώην κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, του οποίου τα νήματα κινεί παρασκηνιακά ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, όπως και οι προηγούμενοι εταίροι του στην κυβέρνηση—το Εθνικιστικό Κόμμα Αουάμι και το Κίνημα Μουταχίντα Καούμι—εξέφρασαν παράπονα για αντικανονική διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς οι επιθέσεις των Ταλιμπάν τα παρεμπόδισαν να πραγματοποιήσουν κανονικά την προεκλογική τους εκστρατεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ