Ουκρανία: Το φυσικό αέριο μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει

Ουκρανία: Το φυσικό αέριο μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει

 

Ο ιστότοπος EurActiv δημοσιεύει συνέντευξη του μεταβατικού υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Προντάν, με τίτλο «το αέριο μπορεί να σταματήσει να ρέει οποιαδήποτε στιγμή».

Το δημοσίευμα αναφέρει στην εισαγωγή ότι σύμφωνα με τον υπουργό, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου από 268,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα 485,5 δολάρια που επιβλήθηκε από τη Μόσχα στο Κίεβο θα μπορούσε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ μέσω ουκρανικού εδάφους.

Ο Προντάν προχώρησε στις τις δηλώσεις αυτές την Τρίτη, σε συνέχεια συνάντησης που είχε με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Ο ίδιος χαρακτήρισε την αύξηση της τιμής ως μια «πολιτική» απόφαση, «αβάσιμη και άδικη για την Ουκρανία».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η αύξηση αυτή από τη ρωσική Gazprom έχει ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία να πληρώνει την υψηλότερη τιμή για το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η τιμή του φυσικού αερίου για τη χώρα καθορίζεται ανά τρίμηνο με βάση της συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ της Gazprom και των τότε ουκρανικών αρχών. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε επίσης υπόσχεση πίστωσης από τη Ρωσία προς την Ουκρανία ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων μόνο η πρώτη δόση καταβλήθηκε.

«Το 2014 η Ρωσία σταμάτησε αυτή την πίστωση. Αν είχαμε λάβει αυτή την πίστωση, θα είχαμε τακτοποιήσει τις οφειλές μας και θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε για την προμήθεια φυσικού αερίου κάτω από την τιμή που είχε συμφωνηθεί των 268,5 δολαρίων», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «η τιμή των 268,5 δολαρίων είναι η αντικειμενική τιμή που θα πρέπει να εφαρμόζεται».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Προντάν ανέφερε ότι η χώρα του έχει κάνει πρόταση προς τη Ρωσία με βάση τη συμφωνία του 2013 και ότι δεσμεύεται να αποπληρώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις οφειλές της βάσει της τιμής αυτής. «Ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία δεν θέλει να εφαρμόσει το συντελεστή που δίνει την τιμή των 268,5 δολαρίων δεν είναι σαφής. Έτσι, η Ουκρανία θεωρεί την απόφαση αυτή ως πολιτική», τόνισε ο ίδιος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ