Ουκρανία: Σαρωτικοί βομβαρδισμοί στην Ζαπορίζια – Με κάθε μέσο χτυπούν οι Ρώσοι την χώρα

Σφοδρότατους βομβαρδισμούς δέχεται σήμερα η Ουκρανία, με τις σειρήνες να ηχούν ακατάπαυστα, την αντιαεροπορική άμυνα να είναι σε πλήρη πολεμική έγερση και την Ζαπορίζια να υφίσταται τον ισχυρότερο βομβαρδισμό τον τελευταίο χρόνο.

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί σε Κραματόρσκ και Χερσώνα – «Δύσκολη η κατάσταση στα μέτωπα» λέει ο Ζελένσκι

Τουλάχιστον 17 πύραυλοι έπληξαν την πόλη Ζαπορίζια σε διάστημα μίας ώρας σήμερα το πρωί. Ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ανατόλι Κούρτιεφ, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 17 πυραύλους μέσα σε μία ώρα, ενώ είπε ότι ότι και η ενεργειακή υποδομή της πόλης δέχτηκε επίθεση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη από την αρχή του πολέμου, μετέδωσε το πρακτορείο Union, ενώ το ίδιο ανέφεραν και τοπικοί αξιωματούχοι.

Προειδοποίηση για αεροπορικές επιδρομές εκδόθηκε σε όλη την Ουκρανία σήμερα. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι σειρήνες δεν ηχούσαν χωρίς λόγο και ότι οι πολίτες πρέπει να παίρνουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις και να αναζητήσουν καταφύγιο. «Η πολεμική αεροπορία του εχθρού βρίσκεται στον αέρα και τα πλοία που μπορούν να φέρουν πυραύλους Kalibr βρίσκονται στη θάλασσα. Ο εχθρός εκτόξευσε τους πυραύλους. Η προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις θα διαρκέσει», σημείωσε από την πλευρά του ο Μαξίμ Μαρτσένκο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία. «Παρακαλώ μην αγνοείτε τις αντιαεροπορικές σειρήνες και πηγαίνετε στα καταφύγια», πρόσθεσε.

Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί: Όλη η Ουκρανία θα καεί εάν…

Σαρωτικά πλήγματα

Κρίσιμες υποδομές χτυπήθηκαν στο Χελνίτσκιι στη δυτική Ουκρανία, στο Χάρκοβο στα ανατολικά και στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο Γιούριι Ιχνάτ εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε πέντε από τα επτά drones που εντόπισε και πέντε από τους έξι πυραύλους Kalibr που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Ουκρανίας.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία επεσήμανε εξάλλου ότι εναντίον των επαρχιών του Χαρκόβου και της Ζαπορίζια εκτοξεύθηκαν 35 πύραυλοι S-300, τους οποίους δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την έκτακτη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα μετά τα πλήγματα εναντίον υποδομών.

Όλες οι ουκρανικές περιοχές, εκτός από τη Δυτική Ουκρανία και την Οδησσό, συμπεριλήφθηκαν στην κόκκινη ζώνη συναγερμού γύρω στις τέσσερις το πρωί, γεγονός που υποδηλώνει τον μεγαλύτερο δυνατό κίνδυνο αεροπορικών επιδρομών. Περιοχές στο  Χάρκοβο, στον Δνείπερο και στη Ζαπορόζια, έχουν πληγεί.

Στο Χάρκοβο οι αρχές επιχειρούν να καταγράψουν τις ζημιές και τα θύματα, ενώ το μπαράζ των επιθέσεων συνεχίζεται. Ήδη σημειώνονται διακοπές ρεύματος, ενώ ο δήμαρχος της πόλης προειδοποίησε για διακοπές στην παροχή νερού και θέρμανσης.

Στο Κίεβο

Εκρήξεις ακούστηκαν και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και στη γύρω περιοχή. Η τοπική διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική άμυνα στην πρωτεύουσα. Στο μεταξύ η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, επεσήμανε ότι εγκαταστάσεις υψηλής τάσης στο ανατολικό, νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας έχουν πληγεί από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Λόγω των πληγμάτων αυτών έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία εκτόξευσε “έξι πυραύλους Κρουζ Kalibr”, καθώς και “έως και 35 πυραύλους S-300 εναντίον των επαρχιών Ζαπορίζια και Χάρκοβο”, ενώ χρησιμοποίησε και “επτά drones Shahed”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ