Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό η αποχώρηση των μελών της ελληνικής πρεσβείας από το Κίεβο – Η περιγραφή δημοσιογράφου της ΕΡΤ

Δραματικές ώρες στο Κίεβο, το οποίο πολιορκείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο εκκενώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες επιχειρούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα, με κάθε μέσο.

“Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη. Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς. Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία. Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα.

Η δημοσιογράφος Ανδριάννα Μαγγανιά, μία εκ των ανταποκριτριών της ΕΡΤ στην Ουκρανία, περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση για την απομάκρυνση των εργαζομένων της Πρεσβείας και άλλων Ελλήνων πολιτών που αποχώρησαν το μεσημέρι από την Πρεσβεία στο Κίεβο. Όπως ανέφερε, 13 άτομα έχουν χωριστεί σε έξι αυτοκίνητα, τα οποία κινούνται το ένα πίσω από το άλλο με προορισμό, που δεν τους έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Η αυτοκινητοπομπή και οι εικόνες πολιτών να κάνουν ωτοστόπ

Αναλυτικά, η δημοσιογράφος μεταδίδει:

“Εγκαταλείψαμε πριν από λίγο την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Είμαστε 13 άτομα, βρισκόμαστε σε έξι αυτοκίνητα, σε αυτοκινητοπομπή. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βγούμε έξω από την πόλη.

Έχουμε διανύσει πάνω από 10 χιλιόμετρα. Πριν από λίγο είδαμε κόσμο στον δρόμο. Υπάρχει αρκετή κίνηση στην κεντρική οδική αρτηρία που βρισκόμαστε και η οποία οδηγεί εκτός Κιέβου. Αυτό που μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση είναι ότι είδαμε πάρα πολύ κόσμο με τις βαλίτσες να βρίσκεται στα πεζοδρόμια και μέσα στον δρόμο και να κάνει ωτοστόπ.

Προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη με κάθε μέσο οι κάτοικοι του Κιέβου. Φυσικά, όσοι είχαν αυτοκίνητο μπήκαν στα αυτοκίνητά τους κι έφυγαν, άλλοι πήγαν στα καταφύγια για να κρυφτούν, όμως όσοι δεν είχαν μεταφορικό μέσο, προσπαθούν αυτή τη στιγμή να φύγουν κάνοντας ωτοστόπ”.

Σχετικά με τις εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, είπε: “Ακούγαμε πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις και τις σειρήνες να ηχούν, την ώρα που βρισκόμασταν στην ελληνική πρεσβεία, στην παλιά πόλη του Κιέβου, όμως κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας μέχρι στιγμής -έχουμε φύγει εδώ και περίπου 20 λεπτά- δεν έχουμε ακούσει εκρήξεις, δεν έχουμε δει ενόπλους στους δρόμους, ούτε άρματα μάχης. Μέχρι τώρα”.

Όπως εξήγησε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ: “Είχαμε ακούσει ότι υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις σε πολύ κοντινό σημείο, γύρω από την πρεσβεία. Η πρεσβεία βρισκόταν περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου διαμέναμε σε ξενοδοχείο. Οι ελληνικές Αρχές δεν μας δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Έκριναν για λόγους ασφαλείας -όπως μας είπαν- ότι πρέπει να μεταφερθούμε επειγόντως έξω από το Κίεβο, χωρίς να μας δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και χωρίς να ξέρουμε πού πάμε αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε, δεν ανακοινώνεται αυτό επίσημα. Βρισκόμαστε σε μια αυτοκινητοπομπή με έξι οχήματα, έχουμε βάλει διακριτικά με τις ελληνικές σημαίες και προσπαθούμε να μείνει το ένα αυτοκίνητο κοντά στο άλλο. Να μην απομακρυνθεί κάποιο αυτοκίνητο. “Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χωριστούμε” μας είπαν χαρακτηριστικά”.

Συνεχίζοντας, η δημοσιογράφος τόνισε: “Εγώ βρίσκομαι στο ίδιο όχημα με τον κ. Σπύρο Κοντονή, ο οποίος είναι στην ελληνική πρεσβεία ειδικός για θέματα επικοινωνίας και πληροφορικής. Έχουμε χωριστεί με το συνεργείο της ΕΡΤ, με τον Πάρι Κεφάκη και τον Γιώργο Τσάμπρα. Βρίσκονται σε άλλο όχημα, δεν χωρούσαμε να μπούμε όλοι στο ίδιο όχημα γιατί φυσικά έχουμε πάρει και πολλές προμήθειες μαζί μας. Έχουμε πάρει φαγητό, βενζίνη, δεν ξέρουμε πόσες ώρες θα χρειαστούν μέχρι να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ