Ουκρανία: Εκπνοή του τελεσίγραφου της Μόσχας για την Μαριούπολη – Η πρόταση για “ειρηνευτικό σχέδιο”

Το τελεσίγραφο της Ρωσίας στους Ουκρανούς μαχητές να παραδώσουν την πολιορκημένη Μαριούπολη εξέπνευσε. Τουλάχιστον 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται εντός της Ουκρανίας. Η ρωσική πλευρά υπέβαλε ένα έγγραφο με ειρηνευτικό σχέδιο «με ξεκάθαρη γλώσσα» και περιμένει απάντηση.

Σε δήλωση που εκδόθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο Azovstal «για την αποχώρηση Ουκρανών στρατιωτών και μαχητών εθνικιστικών σχηματισμών» για «εθελούσια κατάθεση των όπλων» καθώς και για την εκκένωση αμάχων.

Οι τελευταίες πληροφορίες

Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονταν το τελευταίο μέρος που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου στη Μαριούπολη, την χαλυβουργία Αζοφστάλ, κατέθεσαν τα όπλα και 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν, δήλωσαν σήμερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

“Πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί κατέθεσαν τα όπλα και εγκατέλειψαν οικειοθελώς το εργοστάσιο της Azovstal”, όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και σχεδόν δύο μήνες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη βρίσκονται τώρα οχυρωμένες στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ένα σύνολο εργοστασίων και υπογείων απ’όπου οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να τις απομακρύνουν.

Πηγή πληροφοριών: Guardian, ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ