Ουκρανία: Αποστάσεις Μακρόν από τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Μπάιντεν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν επανέλαβε σήμερα τον όρο «γενοκτονία», που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία, αμφισβητώντας τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για τον τερματισμό του πολέμου μια «λεκτική κλιμάκωση».

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί, απάντησε πως θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους».

«Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο έναν βάναυσο πόλεμο, ότι είναι τώρα αποδεδειγμένο πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι’ αυτά», εξήγησε.

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βαναυσότητα (…) αλλά κοιτάζω ταυτόχρονα τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω στο μέγιστο βαθμό να μπορέσω να σταματήσω αυτό τον πόλεμο και να ξανακτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί την υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε για πρώτη φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, μια λέξη που έως τώρα χρησιμοποιούσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ποτέ η αμερικανική κυβέρνηση.

AUKUS Μακρόν

Μακρόν: Ο Πούτιν χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη για τον εαυτό του

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος “αποφάσισε ότι δεν θα σταματήσει” στην Ουκρανία επειδή “χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη για τον εαυτό του”, παρόλο που “συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πόλη της Μαριούπολης, στην οποία επικεντρώνεται ο ρωσικός στρατός, “είναι ίσως ένα σημείο εμμονής, επειδή είναι ένα σύμβολο της Ουκρανίας που τον αρνείται'”, πρόσθεσε.

Πούτιν - Μακρόν

Επικεντρώνοντας την επίθεση στο Ντονμπάς, ο Ρώσος Πρόεδρος επιδιώκει “να επιτύχει μια νίκη και να στοχεύσει σε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου, μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον ίδιο και για τη Ρωσία”. Γι’ αυτό, “δεν έχω μεγάλη πίστη στη συλλογική μας ικανότητα να τον φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βραχυπρόθεσμα”.

Ο Μακρόν δικαιολόγησε επίσης τις πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ρώσο Πρόεδρο: “Αν δεν συνομιλεί πλέον με κανέναν, τότε δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Αυτή είναι η εμμονή μου μαζί του, του λέω κάθε φορά. Όταν μπαίνεις στον κύκλο της βίας, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να σταματήσεις. Ο κίνδυνος είναι να γίνει μη αναστρέψιμη”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ