Ουκρανία: 8η ημέρα βομβαρδισμών – Ανελέητο σφυροκόπημα στο Κίεβο – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις εναντίον μεγάλων πόλεων: Κίεβο, Χάρκονο, Χερσώνα, Ζαπορίζια, Μαριούπολη είναι όλες στο στόχαστρο με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται σθεναρά.

Το Κίεβο σφυροκοπείται και σήμερα, ενώ πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

LIVE εικόνα από κάμερες στην Ουκρανία

Λίγο νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ξεκίνησαν οι νέες συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας με κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων την κατάπαυση πυρός. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 20.00 με συμφωνία για τρίτο γύρο συνομιλίων και ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση κατοίκων από βομβαρδισμένα χωριά και πόλεις.

Ο Μακρόν δήλωσε το απόγευμα ότι θεωρεί ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν, που έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας. Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στην συνέχιση της επίθεσής του, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Ζελένσκι τόνισε ο απόγευμα ότι θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι ο «μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Λέει ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι Ρώσοι επιχειρούν να σπάσουν ένα οδόφραγμα προς το εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από κατοίκους και στρατιώτες, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γερασένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ένας άλλος σύμβουλος, ο Βαντίμ Ντενισένκο, είπε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική με τους Ρώσους να εισέρχονται στην πόλη Ενερχοντάρ όπου ζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Πούτιν: Κανείς δεν θα μας απειλήσει – Η επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου

«Κανείς δεν θα μας απειλήσει με πυρηνικά» τόνισε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας πως το πλάνο της «επιχείρησης» στην Ουκρανία προχωράει βάσει σχεδίου. «Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν επιτυγχάνονται με επιτυχία», δήλωσε.

Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως «οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι “ένας λαός”» και ότι «οι Ουκρανοί απειλούνται και υποβάλλονται σε πλύση εγκεφάλου». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως η Ρωσία πολεμά τους «νεοναζί» και ότι οι άμαχοι χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες». Επίσης κατηγόρησε την Ουκρανία για υπερεθνικιστική προπαγάνδα. «Μόνο ναζί πολεμούν έτσι» είπε, ενώ υποστήριξε ακόμη πως οι Ουκρανοί πυροβολούν με ελεύθερους σκοπευτές όσους επιχειρούν να απομακρυνθούν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε αποζημίωση 7 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 60.000 ευρώ) σε κάθε οικογένεια νεκρού στρατιώτη που έλαβε μέρος στις ρωσικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας, και 5 εκατομμύρια ρούβλια (45.000 ευρώ) στους τραυματίες και τους ανάπηρους πολέμους και μόνιμη σύνταξη στους τελευταίους.

Ουκρανία: Ο λευκορωσικός στρατός έχει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά ότι ο λευκορωσικός στρατός έχει ήδη λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια.

Το Κίεβο έχει αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και το Μινσκ επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας ζητεί από τις ΗΠΑ ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν, με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών τους ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να επιτρέψει το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων», έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Υπό κατοχή 400.000 άνθρωποι στην Μαριούπολη

Οι ουκρανικές Aρχές προσπαθούν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαριούπολη, όπου υπό κατοχή βρίσκονται 400.000 άνθρωποι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Μαριούπολη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση 400.000 άνθρωποι….Προσπαθούμε να στείλουμε εκεί ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η Λουντμίλα Ντενίσοβα αρμόδια της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ukraina-24».

«Δουλεύουμε πρώτον για να βοηθήσουμε του πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δηλαδή δημιουργούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, με τους στρατιωτικούς μικρούς ‘πράσινους διαδρόμους’ ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας είτε να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα σημεία είτε να τους παράσχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η ίδια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ