Άρειος Πάγος: Ακόμη 7 δικαστές εκτός Σώματος – Οι εκκρεμείς υποθέσεις και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων

Άλλοι 7 δικαστές απολύθηκαν κατόπιν σχετικών αποφάσεων της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Συνολικά δηλαδή από το τέλος του έτους έως σήμερα έχουν βγει εκτός σώματος 13 δικαστικοί λειτουργοί για τον ίδιο λόγο.

Της Άννας Κανδύλη

Στη σημερινή Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με την συμμετοχή του Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 9 δικαστές, στο βαθμό του Πρωτοδίκη, με την Ολομέλεια να «δείχνει» τελικώς την πόρτα εξόδου στους 7. Εξ αυτών, οι 3 δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για τον λόγο αυτό ζήτησαν να απολυθούν και να διοριστούν σε υπηρεσία του Δημοσίου τομέα (όπως έχουν την δυνατότητα εκ του νόμου), αίτημα που δέχθηκε ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια.

Και οι 3 πάντως είχαν μεγάλες καθυστερήσεις και παρόλο που είχαν «προειδοποιηθεί» με πειθαρχικές αγωγές συνέχιζαν να καθυστερούν.
Συγκεκριμένα, μία Πρωτοδίκης είχε 5 πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις, με κάποιες να εκκρεμούν από το 2012. Σε  άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018.

Για έναν από τους εγκαλούμενους δικαστές που είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε χαρακτηριστικά πως: «Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται. Είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία. Υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών» με τον κ.Πλιώτα να επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος βρίσκεται «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα».

Από το σώμα απολύθηκε και γυναίκα πρωτοδίκης η οποία είχε δύο μεταπτυχιακά και μιλούσε δυο ξένες γλώσσες. Ωστόσο, μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόνο 10 αποφάσεις και καθυστερούσε πλέον των τριών ετών να δημοσιεύσει αποφάσεις που αφορούσαν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ενώ σε μία περίπτωση έκανε 4 χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση, έχοντας  συσσωρεύσει στο «συρτάρι» της 154 εκκρεμείς υποθέσεις. Η ίδια επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας της την οποία φρόντιζε με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να της απαντά ότι όλοι έχουμε προβλήματα, είτε οικογενειακά, είτε με τους γονείς μας, αλλά τα επιλύουμε χωρίς να επιβαρύνεται η δικαστική μας πορεία. «Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση».

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή γυναίκας δικαστικού λειτουργού σε Πρωτοδικείο της Πελοποννήσου, που επίσης απολύθηκε, εις βάρος της οποίας η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου κατέθεσε μήνυση για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, καθώς αν και καθυστερούσε υπέρμετρα, δεν παρέδιδε τις δικογραφίες που είχε στα χέρια και της είχαν αφαιρεθεί με σχετική πράξη.

Η συγκεκριμένη είχε περίπου 200 εκκρεμείς υποθέσεις και της είχαν επιβληθεί με πειθαρχικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων χρηματικά πρόστιμα και επίπληξη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ