Όσκαρ 2024: Στην Έμα Στόουν το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου – Τέταρτο Χρυσό Αγαλματίδιο για το “Poor Things”

Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της ως Μπέλλα Μπάξτερ στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, “Poor Things” απονεμήθηκε στην Έμα Στόουν.

Εμφανώς συγκινημένη στην ευχαριστήρια ομιλία η ηθοποιός ανέφερε πως μοιράζεται το βραβείο της με τις συνυποψήφιές της και τόνισε την σημασία της ομαδικής δουλειάς η οποία αποτελεί και την ουσία του σινεμά. Αναφερόμενη στον Γιώργο Λάνθιμο είπε πως τον ευχαριστεί για αυτό το «δώρο ζωής» που της έκανε προσφέροντάς την τον ρόλο της Μπέλλα Μπάξτερ.

Η καταξιωμένη ηθοποιός ενσάρκωσε την ανατρεπτική ηρωίδα Μπέλλα Μπάξτερ κέρδισε επάξια το Χρυσό Αγαλματίδιο για έναν απαιτητικό ρόλο ο οποίος μάλιστα ώθησε την ηθοποιό να ανακαλύψει αλλά και να ξεπεράσει ακόμα και τα προσωπικά της όρια φέρνοντας στην μεγάλη οθόνη έναν τουλάχιστον επαναστατικό χαρακτήρα. Μέσω της αφοπλιστική ερμηνείας της, σε μία άλλη εκδοχή του Φρανκεστάιν, η Έμα Στόουν έκανε ένα ταξίδι ανακάλυψης των επιθυμιών της γυναικείας φύσης.

Το “Poor Things” έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίου του Άλισντερ Γκρέι και το σενάριο υπογράφει ο Tony McNamara. Ένας ιδιοφυής επιστήμονας ονόματι Godwin Baxter ανασταίνει την Μπέλλα Μπάξτερ, μία γυναίκα που αυτοκτόνησε για να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της. Για να το πετύχει αυτό, ο επιστήμονας μεταμοσχεύει στην Bella τον εγκέφαλο του αγέννητου μωρού που κυοφορούσε. Έτσι λοιπόν βλέπουμε την Μπέλλα να εξερευνά σαν έναν νήπιο τον κόσμο γύρω της αλλά και μέσα της.

Άγαρμπη και ταυτόχρονα διψασμένη για ζωή η Μπέλλα ζει υπό την προστασία του επιστήμονα μέχρι που το σκάει με έναν δικηγόρο, oνόματι Duncan Wedderburn, θέλοντας να βιώσει την απόλυτη εμπειρία της απελευθέρωσης και της εξερεύνησης. Έχοντας αποτινάξει από πάνω της τις προκαταλήψεις της εποχής για τη γυναίκα παλεύει με τον δικό της τρόπο για την ισότητα, ενάντια στην αντικειμενικοποίησή της.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ