Οργή στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι αναγνωρίζει μόνο την Δημοκρατία της Κύπρου

Την οργή της Τουρκίας προκάλεσε η ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία, όπως τονίζει, «αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία». Σε ανακοίνωσή του, η τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέει πως Ε.Ε. είναι θύμα της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη δήλωση που έκανε σήμερα (12 Νοεμβρίου) η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (TRNC) στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTS).

Η απόφαση για τη χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή στην TRNC, ένα από τα δύο κράτη της νήσου Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής της OTS, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρός μας, που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και είναι φυσικό δικαίωμά τους να εγκαθιδρύουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ, ενάντια στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να παρεμποδίσει τον τουρκοκυπριακό λαό να γίνει ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση, και επίσης αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει αιχμαλωτιστεί από τις φαύλες πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την επαναβεβαίωση της εγγενούς κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία έχουν σφετεριστεί από το 1963.

Για το σκοπό αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της θεωρώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του Νησιού και να αναγνωρίσει την TRNC.

Η Τουρκική Δημοκρατία, με κάθε τρόπο, θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της TRNC και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ