Ολάντ: «Να γυρίσει μόνη της»

Ολάντ: «Να γυρίσει μόνη της»

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η 15χρονη Λεονάρντα, η Ρομά μαθήτρια που συνελήφθη στις 9 Οκτωβρίου και απελάθηκε στο Κόσοβο, μπορεί να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τη φοίτησή της στο σχολείο, αλλά η οικογένειά της απαγορεύεται να επιστρέψει μαζί της.

Η Λεονάρντα απελάθηκε μαζί με τους γονείς της και τα πέντε αδέλφια της καθώς δεν τους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Η υπόθεσή της προκάλεσε διαμαρτυρίες από μαθητικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Έκθεση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών αποφάνθηκε ότι η απέλασή τους ήταν νόμιμη.

Ωστόσο, η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, αναφέρει ότι εφεξής ανάλογα μέτρα εναντίον μαθητών θα πρέπει να λαμβάνονται εκτός του σχολικού προγράμματος. Επικαλούμενος την 24σέλιδη έκθεση του υπουργείου ύστερα από έρευνα για τις συνθήκες απέλασης της Λεονάρντα, ο Ολάντ είπε ότι η αστυνομία δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό κατά την διαδικασία απέλασής της, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι κανονισμοί που θα περιορίζουν την δράση της σε σχολικούς χώρους.

Η οικογένεια Ντιμπράνι έφυγε από το Κόσοβο για τη Γαλλία πριν από πέντε χρόνια κι εγκαταστάθηκε στην κοινότητα Λεβιέ στα ανατολικά της χώρας. Επικαλέστηκε τις διακρίσεις εις βάρος της στο Κόσοβο ως λόγο αίτησης πολιτικού ασύλου. Μετά την απόρριψη της αίτησης πολιτικού ασύλου δόθηκε εντολή για την απέλασή τους. Τελικά ο πατέρας της Λεονάρντα, ο οποίος κρατούνταν σε άλλη πόλη, απελάθηκε στις 8 Οκτωβρίου.

Η ίδια η Λεονάρντα είχε περάσει τη νύκτα σε σπίτι φίλης της κι έτσι δεν βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας όταν μετέβη εκεί η αστυνομία. Οι αστυνομικοί την κατέβασαν από το σχολικό λεωφορείο όπου βρισκόταν με πολλούς συμμαθητές της και κατόπιν την απέλασαν. Την ίδια ημέρα επέστρεψε στο Κόσοβο όλη η οικογένεια. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ στη γαλλική τηλεόραση: “Αν (η Λεονάρντα) κάνει αίτηση, λόγω των συνθηκών κι επειδή θέλει να συνεχίσει να φοιτά στο σχολείο στη Γαλλία, θα της δοθεί η άδεια”. Τόνισε όμως ότι δεν θα ισχύσει το ίδιο και για τους γονείς της.

Η ίδια η Λεονάρντα είπε ότι δεν θα επιστρέψει στη Γαλλία χωρίς την οικογένειά της.

“Δεν θα εγκαταλείψω την οικογένειά μου. Δεν είμαι μόνο εγώ που πρέπει να πάω στο σχολείο, είναι και οι αδελφοί μου και οι αδελφές μου”, φέρεται να είπε η 15χρονη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μιτρόβιτσα, όπου διαμένει τώρα η οικογένεια, ο πατέρας της Ρεσάτ δήλωσε ότι δεν θα παραμείνουν στο Κόσοβο και χαρακτήρισε “καταστροφική” την έκθεση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

“Δεν έχω ελευθερία εδώ για τον εαυτό μου, τα παιδιά μου και την οικογένειά μου. Η αστυνομία μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά για μένα η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί στη Γαλλία”, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η οικογένειά του δεν πρόκειται να σκορπίσει.

“Ή θα πάμε όλοι μαζί ή κανένας μας δεν θα πάει”, δήλωσε.

Ο 47χρονος Ρεσάτ παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι είπε ψέματα στις γαλλικές αρχές σχετικά με την καταγωγή των μελών της οικογένειάς του–μόνο ο ίδιος γεννήθηκε στο Κόσοβο, η σύζυγός του και τα έξι του παιδιά γεννήθηκαν στην Ιταλία–προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες να του χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία.

Ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης Φάνο, όπου η οικογένεια έζησε για πολλά χρόνια, είπε ότι αναγκάστηκαν να φύγουν όταν οι αρχές την απείλησαν ότι θα αναθέσουν την φροντίδα των παιδιών σε αναδόχους.

“Τα παιδιά μετά βίας πήγαιναν στο σχολείο παρότι τα είχε εγγράψει ο πατέρας τους. Τα υποχρέωνε να ζητιανεύουν. Ζούσαν στους δρόμους”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στέφανο Αγκούτσι.

“Του είπαμε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να ζει εδώ χωρίς να πληρώνει για τίποτα. Του δώσαμε μία σειρά από κανονισμούς για την παραμονή του”, είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι αν η οικογένεια επιστρέψει στο Φάνο, οι αρχές “δεν θα την υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες”, αλλά “θα τους αντιμετωπίσουμε όπως όλους τους άλλους μετανάστες”.

Εκατοντάδες γάλλοι μαθητές διαδήλωσαν κατά της απέλασής τους–και κατά του τρόπου απέλασης της Λεονάρντα–στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Σήμερα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα βόρεια της πρωτεύουσας με μαθητές να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA, περισσότεροι από δύο στους τρεις Γάλλους είναι αντίθετοι στην επιστροφή της Λεονάρντα στη χώρα, ενώ η πλειοψηφία δεν βρίσκει κάτι το μεμπτό στον τρόπο με τον οποίο απελάθηκε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ