Οι κρίσιμες ώρες του Μαντέλα

Οι κρίσιμες ώρες του Νέλσον Μαντέλα

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την κατάσταση της υγείας του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Η είδηση που μετέδωσε την Πέμπτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημιούργησε νέα δεδομένα. Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 26 Ιουνίου και αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Πρακτορείο, ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται μόνιμα πλέον σε «μη αντιστρέψιμο κώμα» και η οικογένειά του εξετάζει το ενδεχόμενο να τον αποσυνδέσει από το μηχάνημα που τον διατηρεί στη ζωή.

«Βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση μη αντιστρέψιμου κώματος και είναι συνδεδεμένος με μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής για να επιζήσει. Η πρόβλεψη ενός προσεχούς θανάτου στηρίζεται σε πραγματικά και σοβαρά αίτια», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η οικογένεια Μαντέλα στο δικαστήριο όσον αφορά την υπόθεση της μεταφοράς των τάφων των παιδιών του.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο το οποίο επιδόθηκε στο δικαστήριο στις 27 Ιουνίου -την προηγουμένη, δηλαδή της έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας- «η κατάσταση της υγείας του Νέλσον Μαντέλα έχει επιδεινωθεί και οι γιατροί συμβούλευσαν την οικογένεια Μαντέλα να αποσυνδέσει το μηχάνημα που τον διατηρεί τεχνητά στην ζωή. Για να μην παρατείνει τα βάσανά του, η οικογένεια Μαντέλα εξετάζει την επιλογή αυτή ως κάτι το πολύ πιθανό».

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Πάντως, η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής επιμένει στα ιατρικά ανακοινωθέντα που κάνουν λόγο για κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της χώρας. Αργά την Πέμπτη, η Νοτιοαφρικανική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τις αναφορές που ήθελαν τον Μαντέλα να βρίσκεται σε «μη αντιστρεπτό κώμα».

«Επιβεβαιώνουμε την προηγούμενη ανακοίνωσή μας, την οποία δημοσιοποιήσαμε αφότου ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα επισκέφτηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Μαντέλα, ότι ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Οι γιατροί αρνούνται ότι ο Μαντέλα βρίσκεται σε «μη αντιστρεπτό κώμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεν υποφέρει»

Η Γκράσα Μασέλ, η σύζυγος του Μαντέλα, είχε νωρίτερα διαβεβαιώσει πως ο ήρωας της Νότιας Αφρικής δεν υποφέρει. «Πάνε τώρα περίπου 25 ημέρες που είμαστε στο νοσοκομείο. Παρόλο που ο Μαντίμπα δεν ήταν πάντα καλά, δεν υπέφερε ποτέ», δήλωσε προς δημοσιογράφους στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου του Ιδρύματος Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο 94χρονος ηγέτης του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ νοσηλεύεται εδώ και εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση λόγω προβλήματος στους πνεύμονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την εξέλιξη της υγείας του, στη χώρα γίνονται προετοιμασίες για τον εορτασμό των γενεθλίων του στις 18 Ιουλίου.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ