Οι ηγέτες στην κηδεία του Τσάβες

Οι ηγέτες στην κηδεία του Τσάβες

Η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής αναμένεται σήμερα στη Βενεζουέλα για να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Την τελετή θα παρακολουθήσουν επίσης δυο από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν.

«Μέχρι τώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 55 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους», διαβεβαίωσε ο εκτελών χρέη προέδρου Νίκολα Μαντούρο στην κρατική τηλεόραση VTV.

Στην κηδεία που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από τις 11:00 τοπική ώρα (1530 GMT) θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελία Χούα.

Τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες και είναι στη Βενεζουέλα από την Τετάρτη. Ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Κίρχνερ της Αργεντινής και ο αποκαλούμενος φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η κα Κίρχνερ αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω της τον υπουργό των Εξωτερικών.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Ενρίκε Πένα Νιέτο πρόεδρος του Μεξικού, Ντίλμα Ρούσεφ πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα πρόεδρος του Ισημερινού, Σεμπάστιαν Πινιέρα πρόεδρος της Χιλής, Ολάντα Χουμάλα πρόεδρος του Περού, Ντανιέλ Ορτέγκα πρόεδρος της Νικαράγουας, Ρικάρντο Μαρτινέλι πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες πρόεδρος της Γουατεμάλας

Από την Καραϊβική, ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.

Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη στην άφιξη στο Καράκας του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, του πνευματικού πατέρα του Τσάβες φαίνεται απίθανη λόγω της ιατρικής κατάστασης που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του.

Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανακοίνωσε την παρουσία του. Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου. Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες θα στείλουν μεγάλες αντιπροσωπείες.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ