Οι διάλογοι Λουκασένκο – Πριγκόζιν: «Θα σε λιώσουν σαν μύγα στη Μόσχα»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αποκάλυψε τους διαλόγους που είχε το Σαββατοκύριακο με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, σημειώνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν έξαλλος που ο αρχηγός της Wagner δεν δεχόταν τις κλήσεις του κατά τη σύντομη εξέγερση.

Λουκασένκο: «Είπα στον Πούτιν να μην σκοτώσουμε τον Πριγκόζιν»

Ο Λουκασένκο ανέφερε ότι είπε στον Πριγκόζιν ότι θα τον «έλιωναν σαν ζωύφιο, σαν μια μύγα» αν προσπαθούσε να επιτεθεί στη Μόσχα και τον προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο δεν θα πραγματοποιήσει ποτέ το αίτημά του να εκδιώξει τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ο Πριγκόζιν έφτασε στη Λευκορωσία χθες (27/6) στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, επικαλούμενο τον Λουκασένκο.Στο κανάλι της στο Telegram, η Belta αναφέρει ότι ο Λευκορώσος ηγέτης είπε: «Εγγυήσεις ασφαλείας, όπως υποσχέθηκε χθες, δόθηκαν. Βλέπω ότι ο Πριγκόζιν πετούσε ήδη με αυτό το αεροπλάνο. Ναι, πράγματι, είναι σήμερα στη Λευκορωσία».  Ο ιστότοπος της υπηρεσίας παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 έδειξε ένα αεροσκάφος Embraer Legacy 600, που έφερε κωδικούς αναγνώρισης που ταιριάζουν με ένα αεροπλάνο που συνδέεται με τον επικεφαλής της Wagner στα έγγραφα των αμερικανικών κυρώσεων, που κατέβαινε σε ύψος προσγείωσης κοντά στην πρωτεύουσα Μινσκ.

Λουκασένκο για ανταρσία Wagner: «Η κατάσταση μας ξέφυγε»

Η εξορία του 62χρονου ιδιοκτήτη του Ομίλου Wagner ήταν μέρος μιας συμφωνίας που έδωσε τέλος στην ανταρσία στη Ρωσία.

Νωρίτερα την Τρίτη, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB απέσυρε τις κατηγορίες κατά των συμμετεχόντων στη σύντομη εξέγερση ως μέρος μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε ο Λουκασένκο και ο μακροπρόθεσμος σύμμαχός του Πούτιν.

Ο Λουκασένκο είπε ότι ο Πριγκόζιν και ορισμένοι από τους στρατιώτες του είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν στη Λευκορωσία «για κάποιο χρονικό διάστημα» με δικά τους έξοδα. Στη Μόσχα, ο Πούτιν επαίνεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας για την αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου, καθώς προσπαθούσε να επιβεβαιώσει την εξουσία του μετά την κρίση.

Ο Λουκασένκο περιέγραψε λεπτομερώς τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Πούτιν και τον Πριγκόζιν το Σάββατο για να προσπαθήσει να βάλει τέλος στην απόπειρα πραξικοπήματος. Είπε ότι ο Πριγκόζιν ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για τις υποτιθέμενες αδικοπραγίες εναντίον της Wagner, αλλά γρήγορα άλλαξε γνώμη μόλις ο διαπραγματευτής τον ενημέρωσε ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες.

«Για πολύ καιρό προσπαθούσα να τον πείσω. Και στο τέλος, είπα, “Ξέρεις, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Αλλά μην προσβάλλεσαι από εμένα. Η ταξιαρχία μας είναι έτοιμη να μεταφερθεί στη Μόσχα”», είπε ο Λουκασένκο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Λουκασένκο είπε στον Πριγκόζιν ότι ακόμα κι αν θεωρούσε την εξέγερση ως διαμαρτυρία, τα αποτελέσματα μιας επίθεσης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά όχι μόνο για τη Μόσχα, αλλά και για τα γειτονικά έθνη.

«Αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. Δεν είναι μόνο επειδή αυτή είναι η Πατρίδα μας και επειδή, ο Θεός φυλάξοι, αυτή η αναταραχή θα εξαπλωθεί σε όλη τη Ρωσία, και οι προϋποθέσεις για αυτό ήταν κολοσσιαίες, ήμασταν οι επόμενοι».

Διαφημίζοντας την επιτυχημένη διαπραγμάτευση του την Τρίτη, ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι ήταν ο βασικός παράγοντας για τη διασφάλιση της ειρήνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ