Οι 10 πιο ανατριχιαστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Από ένα νεκρομαντείο μέχρι ένα παιδί – βαμπίρ

Στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να κατανοήσει την ιστορία και τον κόσμο γύρω της οι αρχαιολόγοι φέτος ανακάλυψαν μυστήρια που είναι από ασυνήθιστα μέχρι τρομακτικά.

Από την πύλη ενός νεκρομαντείου για τον Κάτω Κόσμο με ανθρώπινα κρανία, ένα α κοντά, σε ένα παιδί «βαμπίρ» του 17ου αιώνα που βρέθηκε θαμμένο με ένα λουκέτο στο πόδι οι ερευνητές είχαν αρκετά ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε και πράγματα που μάλλον θα μας κάνουν να χάσουμε τον ύπνο μας αφού είναι πραγματικά ανατριχιαστικά.

Οι 10 πιο ανατριχιαστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις

  • Δεκάδες ακέφαλα πτώματα σε ομαδικό τάφο 7.000 ετών
  • Μια μυστηριώδης γιαπωνέζικη μούμια – «γοργόνα»
  • Αρχαίος ρωμαϊκός δονητής 2.000 ετών
  • «Μαγικά» καρφιά για να εμποδίζουν τα φαντάσματα
  • Σώματα θαμμένα με νομίσματα στο στόμα
  • Η πύλη ενός νεκρομαντείου στον Κάτω Κόσμο
  • Σκελετός με προσθετικό χέρι
  • Παιδί «βαμπίρ» του 17ου αιώνα με λουκέτο στον αστράγαλο
  • 417 αρχαίες πόλεις των Μάγια συνδέονταν με λεωφόρους
  • Αρχαίο αιγυπτιακό βιβλίο με ξόρκια για την μετά θάνατον ζωή

Δεκάδες ακέφαλα πτώματα σε ομαδικό τάφο 7.000 ετών

Ένας τάφος 7.000 ετών γεμάτος με αποκεφαλισμένους σκελετούς ανακαλύφθηκε στη Σλοβακία στις αρχές του έτους. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα λείψανα 38 ανθρώπων. Όλοι ήταν χωρίς κεφάλι εκτός από τον σκελετό ενός παιδιού.

Δεκάδες ακέφαλα πτώματα σε ομαδικό τάφο 7.000 ετών
ΦΩΤΟ:Prof. Dr. Martin Furholt, Institute for Pre- and Protohistoric Archaeology/Kiel University

Μια μυστηριώδης γιαπωνέζικη μούμια – «γοργόνα»

Μια μουμιοποιημένη «γοργόνα» πιάστηκε σε ένα δίχτυ ψαρέματος τον 17ο αιώνα. Φυλάσσεται ως ιερό αντικείμενο στην Ιαπωνία αλλά έως φέτος ελάχιστα ήταν γνωστά για την μούμια. Οι ερευνητές μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν ότι το χειροποίητο αντικείμενο ήταν ένα γκροτέσκο φυλαχτό φτιαγμένο από κόκκαλα, δέρμα ψαριού και τρίχες ζώων. Στόχος του φυλακτού ήταν να χαρίσει μακροζωία στον ιδιοκτήτη του.

Μια μυστηριώδης γιαπωνέζικη μούμια - «γοργόνα»
ΦΩΤΟ: Kurashiki University of Science and the Arts

Αρχαίος ρωμαϊκός δονητής 2.000 ετών

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό αντικείμενο είχε προκαλέσει προβληματισμό στους ερευνητές αφού για πολύ καιρό πίστευαν ότι πρόκειται για αιχμηρό εργαλείο. Φέτος αποδείχτηκε από τους επιστήμονες ότι πρόκειται για έναν αρχαίο δονητή. Το αντικείμενο θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε στο ράψιμο υφασμάτων, καθώς βρέθηκε κοντά σε ρούχα και παπούτσια. Τελικά οι αρχαιολόγοι κατάβαλαν ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για έναν πιο ερωτικό σκοπό.

Αρχαίος ρωμαϊκός δονητής 2.000 ετών
ΦΩΤΟ: Vindolanda Trust

«Μαγικά» καρφιά για να εμποδίζουν τα φαντάσματα

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν λυγισμένα καρφιά, ασβέστη και τούβλα κοντά σε ρωμαϊκό νεκροταφείο στην Τουρκία. Πιστεύουν ότι πρόκειται για φυλακτά που είχαν στόχο να εμποδίσουν τους νεκρούς να στοιχειώνουν τους ζωντανούς και να «καρφώνουν» το πνεύμα του νεκρού στον τάφο.

μαγικά καρφιά αρχαιολόγο
Τα «Μαγικά» καρφιά για να εμποδίζουν τα φαντάσματα που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι. Πηγή: Sagalassos Archaeological Research Project. Claeys et al. 2023, Antiquity, Insider

Σώματα θαμμένα με νομίσματα στο στόμα

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια νεκρόπολη 2.000 ετών στο Παρίσι, που περιείχε πτώματα και αντικείμενα που συνοδεύουν τις ταφές, όπως υφάσματα, νομίσματα και σκελετούς χοίρου. Αρκετά λείψανα είχαν νομίσματα στο στόμα τους, πιθανότατα για να πληρωθεί ο Χάροντας για να τους μεταφέρει στον Κάτω Κόσμο.

Σώματα θαμμένα με νομίσματα στο στόμα
ΦΩΤΟ: Camille Colonna, Inrap

Η πύλη ενός νεκρομαντείου στον Κάτω Κόσμο

Ισραηλινοί ερευνητές ανακάλυψαν πιθανά στοιχεία «τελετουργικής μαγείας» σε μια βαθιά σπηλιά στους λόφους της Ιουδαίας. Τα ανθρώπινα κρανία ήταν τοποθετημένα σε μοτίβα κοντά σε λάμπες λαδιού στη σπηλιά, με στιλέτα και τσεκούρια. Τα χειροποίητα αντικείμενα πιστεύεται ότι είναι νεκρομαντικά εργαλεία, καθώς οι σπηλιές θεωρούνταν πύλες προς τον Κάτω Κόσμο.

Η πύλη ενός νεκρομαντείου στον Κάτω Κόσμο

Σκελετός με προσθετικό χέρι

Οι αρχαιολόγοι στη Γερμανία ανακάλυψαν έναν σκελετό με ένα σιδερένιο προσθετικό χέρι, το οποίο αντικατέστησε τέσσερα δάχτυλα. Θεωρούν ότι ο σκελετός είναι σχεδόν 600 ετών. Η ανακάλυψη έδωσε μία εικόνα για τις δυνατότητες της ιατρικής εκείνης της εποχής.

Σκελετός με προσθετικό χέρι
ΦΩΤΟ: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

Παιδί «βαμπίρ» του 17ου αιώνα με λουκέτο στον αστράγαλο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα λείψανα ενός παιδιού «βαμπίρ» σε ένα πολωνικό νεκροταφείο. Το παιδί είχε ταφεί μπρούμυτα και είχε ένα τριγωνικό λουκέτο στο πόδι του. Τα λείψανα αποτελούν απόδειξη για τις τεχνικές ταφής κατά των βαμπίρ που χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη από τον 14ο αιώνα.

Το «παιδί βαμπίρ» του 17ου αιώνα: Εντοπίστηκε με λουκέτο στον αστράγαλο σε μια πολωνική «νεκρόπολη»

417 αρχαίες πόλεις των Μάγια συνδέονταν με λεωφόρους

Οι επιστήμονες στη Γουατεμάλα πιστεύουν ότι ανακάλυψαν «το πρώτο σύστημα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο». Εντόπισαν ότι οι Μάγια έχτισαν 417 πόλεις, που ήταν διασυνδεδεμένες με 177 χιλιόμετρα «υπερεθνικών οδών». Το αρχαίο οδικό δίκτυο σήμερα είναι προσβάσιμο μόνο με ελικόπτερο και μια δύσκολη πεζοπορία 64 χιλιομέτρων σε πυκνό τροπικό δάσος, που είναι γεμάτο φίδια και τίγρεις.

417 αρχαίες πόλεις των Μάγια συνδέονταν με λεωφόρους
ΦΩΤΟ: Reuters/Daniel Leclair

Αρχαίο αιγυπτιακό βιβλίο με ξόρκια για την μετά θάνατον ζωή

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αντίγραφο του «Βιβλίου των Νεκρών» σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο. Το αντίγραφο βρέθηκε δίπλα σε μούμιες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αρχαίας Αιγύπτου. Το έγγραφο χρησιμοποιήθηκε από Αιγύπτιους ιερείς για να καθοδηγήσουν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή.

Αρχαίο αιγυπτιακό βιβλίο με ξόρκια για την μετά θάνατον ζωή
ΦΩΤΟ: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
Αρχαίο αιγυπτιακό βιβλίο με ξόρκια για την μετά θάνατον ζωή
ΦΩΤΟ: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ