Σκελετός με 4 μεταλλικά δάχτυλα ανακαλύφθηκε σε τάφο ηλικίας τουλάχιστον 500 ετών

Αρχαιολόγοι στη Γερμανία δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν ανακάλυψαν έναν σκελετό που είχε ένα μεταλλικό προσθετικό μέλος συνδεδεμένο στο αριστερό του χέρι, το οποίο πιθανότατα αντικαθιστούσε τέσσερα δάχτυλα που είχαν ακρωτηριαστεί.

Ανάλυση αποκάλυψε ότι το προσθετικό υλικό κάποτε ήταν καλυμμένο με δέρμα και δεμένο στο χέρι του ατόμου με επιδέσμους. Ο σκελετός, που ανακαλύφθηκε στη νότια πόλη Φράιζινγκ, ανήκε σε άνδρα ηλικίας 30 έως 50 ετών, που πέθανε μεταξύ του 1450 και του 1620, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Το κούφιο προσθετικό στο αριστερό χέρι αντικατέστησε τέσσερα δάχτυλα. Ο δείκτης, ο μέσος, το παράμεσος και το μικρό δάχτυλο ήταν φτιαγμένα από λαμαρίνα και ήταν σταθερά», δήλωσε ο αναπληρωτής του γενικού συντηρητή στο Γραφείο Συντήρησης Μνημείων της Βαυαρίας, Walter Irlinger.

πηγή: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

Τα σημάδια στα εναπομείναντα οστά του αριστερού χεριού υποδηλώνουν ότι τα δάχτυλα ακρωτηριάστηκαν όσο ο άνδρας ήταν ζωντανός, αλλά παραμένει ασαφές γιατί συνέβη αυτό. Ένα οστό του αντίχειρα που βρέθηκε κολλημένο στο διαβρωμένο μεταλλικό προσθετικό υποδεικνύει ότι ο ασθενής κράτησε τον αντίχειρά του.

Οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν το χέρι στο οποίο ήταν κολλημένο το προσθετικό μέλος από τον σκελετό για εργασίες αποκατάστασης και ανάλυση. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ήταν ένα απλό μεταλλικό σκεύασμα με υπολείμματα υφάσματος και δέρματος κολλημένα στα αντίγραφα των δακτύλων. Τα υπολείμματα ενός υλικού που μοιάζει με γάζα μέσα στα κούφια δάχτυλα υποδηλώνουν ότι η προσθετική συσκευή μπορεί να έχει παραγεμιστεί για να προστατεύει το μέρος του χεριού που έμεινε μετά τον ακρωτηριασμό, από το μέταλλο.

«Τα δάχτυλα ήταν ελαφρώς κυρτά και ήταν παράλληλα μεταξύ τους για να μιμηθούν τη φυσική θέση ανάπαυσης ενός χεριού» αποκάλυψε ο Irlinger.

πηγή: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι η ιατρική εκείνη την περίοδο ασχολήθηκε με την ευημερία των ακρωτηριασμένων ανθρώπων και βρήκε λύσεις για να διευκολύνει τη ζωή τους, ανέφεραν αξιωματούχοι στη δήλωση. Ο σκελετός χρονολογείται σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από στρατιωτικές συγκρούσεις που μπορεί να οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό τραυματισμών και ακρωτηριασμών, που πιθανότατα αύξησαν τη ζήτηση για προσθετικά.

Το προσθετικό χέρι δεν είναι το πρώτο στο είδος του που ανακαλύφθηκε. Οι αρχαιολόγοι έχουν περιγράψει περίπου 50 παρόμοιες ιατρικές συσκευές που βρέθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη και χρονολογούνται από τα τέλη του Μεσαίωνα (1300 έως 1500) έως την πρώιμη σύγχρονη περίοδο (1500 έως 1800). Ορισμένα από αυτά τα προσθετικά μέλη είχαν εξελιγμένα, κινητά μέρη, σε αντίθεση με την συσκευή με τα άκαμπτα δάχτυλα που ανακαλύφθηκε στο Φράιζινγκ.

Ένα από τα παλαιότερα προσθετικά μέλη που έχουν καταγραφεί είναι ένα ξύλινο δάκτυλο 3.000 ετών που ανακαλύφθηκε σε μια αρχαία αιγυπτιακή μούμια.

Πηγή: foxreport.gr

4 βασικές συμβουλές για την προστασία προσωπικών δεδομένων για όλους τους gamers 

The Devil on Trial: Η αληθινή ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ τρόμου του Netflix

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ