«Ο Τσίπρας ρισκάρει την καταστροφή της Ελλάδας»

O Aλέξης Τσίπρας ρισκάρει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή – κι έχει ελάχιστες μέρες για να γλιτώσει τη χώρα από τον γκρεμό, γράφει ο Simon Nixon της Wall Street Journal.

Με την πτώση στα φορολογικά έσοδα η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χωρίς χρήματα. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει πρόσβαση στα στοιχεία για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους – και κάποιοι υποπτεύονται ότι ούτε ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει ακριβή εικόνα.

Η αξιοπιστία του στους κύκλους της Ευρωζώνης έχει όμως πληγεί τόσο πολύ, γράφει ο αρθρογράφος, που σχεδόν κανείς δεν πιστεύει σε αυτά που λέει.

Η λίστα που στάλθηκε από τον Έλληνα υπουργό οικονομικών σε συνέχεια της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει σε πολλούς θυμηδία.

Η πιο χαρακτηριστική πρόταση της λίστας ήταν να χρησιμοποιηθούν τουρίστες ως «μυστικοί πράκτορες» για την ανακάλυψη απάτης στον ΦΠΑ. Κι αυτό από μια ελληνική κυβέρνηση που ετοιμαζόταν τρία χρόνια για να αναλάβει την εξουσία με πρώτη προτεραιότητα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή από τους ολιγάρχες. Η λίστα αντικατοπτρίζει μια κυβέρνηση έξω από τα νερά της και χωρίς ιδέες.

Η μόνη ιδέα που φαίνεται να έχει είναι να εξαναγκάσει την Ευρωζώνη να της δώσει λεφτά άνευ όρων, προσπαθώντας μάλιστα, αφού υπογράψει συμφωνίες, να τις αναιρέσει μέσω ερμηνείας των κειμένων στη βάση της «δημιουργικής αμφισημίας». Έτσι, καθώς το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα για μια ελληνική χρεωκοπία, η Αθήνα βασίζεται στο ότι είτε η ΕΚΤ είτε το Eurogroup στο τέλος θα υποχωρήσουν.

Η στρατηγική του Τσίπρα να αλλάξει τους όρους της νομισματικής ένωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει, εκτιμά ο Nixon. Μια τέτοια ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο βάσει νόμων. Ακόμα κι αν οι πολιτικοί της Ευρώπης ήταν έτοιμοι για συμφωνίες, άλλοι θεσμοί θα είχαν πολύ μικρότερα περιθώρια κινήσεων, συμπληρώνει. Ένα παράδειγμα είναι το ΔΝΤ, το οποίο ήδη έχει χαλαρώσει πολλές αρχές του, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς μία αξιόπιστη μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κι αν το ΔΝΤ αρνηθεί να δανείσει, ποια βουλή στην Ευρωζώνη θα ψηφίσει να δώσει χρήματα;

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, οι κίνδυνοι από την παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης για να βοηθηθεί η Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από αυτούς μιας εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Το 2012 ο κίνδυνος μετάδοσης από μία έξοδο της Ελλάδας ήταν προφανής, αλλά αυτή τη στιγμή η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία συγκαταλέγονται στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, με πτωτική τάση στην ανεργία, με αυξανόμενα κεφάλαια από το εξωτερικό και ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων στα κρατικά τους ομόλογα, κυρίως λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Η αγορά δεν ασκεί καμία πίεση πια στην Ευρωζώνη για να συνάψει με κάθε κόστος μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα φαίνεται να αντιδρά αρνητικά σε μια συμφωνία που θα ενισχύσει και σε άλλες χώρες την υποστήριξη ριζοσπαστικών αριστερών κομμάτων, παρόμοιων με το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, τα οικονομικά αποτελέσματα ριζοσπαστικών αριστερών πολιτικών μπορεί κανείς να τα δει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και τη Βενεζουέλα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στραφεί προς υποστήριξη, της οποίας οι πολίτες κάνουν ουρές για να πάρουν χαρτί υγείας.

Πάντως, προσθέτει ο Nixon, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές συνέπειες στην Ευρώπη από μια πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Κανείς δεν θέλει να δει μια ολοκληρωτική ανθρωπιστική κρίση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ συνεπάγεται τεράστιες προκλήσεις και γι’ αυτό ηγετικοί κύκλοι της Ευρωζώνης εμμένουν στην ελπίδα ότι η Αθήνα θα σεβαστεί τελικά τους κανόνες της Ευρωζώνης και θα παραμείνει στην νομισματική ένωση.

Όμως η απόφαση αυτή δεν είναι στα χέρια τους: Αν η Ελλάδα πρόκειται να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να συμβεί ένα από τα δύο: ή ο κ. Τρίπρας να αποκηρύξει πολλές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ή η Ελλάδα να αποκηρύξει τον κ. Τσίπρα.

«Αυτή τη στιγμή, κανένα από τα δύο δε φαίνεται πιθανό…» καταλήγει ο Nixon.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάβημα της Αθήνας στο Βερολίνο για την επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη

Γερμανός δημοσιογράφος: Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό

Ήσυχος: Έχουμε τα αρχεία της Βέρμαχτ για την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Μίκης Θεοδωράκης: Αισθάνθηκα ωραίος, ως Έλλην – ΒΙΝΤΕΟ

Η συγγνώμη της Μογκερίνι στον Μαριά για τα Σκόπια – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ