Ο Τουσκ για το προσφυγικό: Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη Γερμανία

Το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό από τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην μεταναστευτική κρίση και άλλα κράτη θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση αυτής της ιστορικής πρόκλησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο στην 26η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ο Τουσκ χαρακτήρισε την Γερμανία και την προσωπικά καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ως υποδείγματα των πιο μεγάλων ιδανικών της Ευρώπης.

«Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι υπέρμετρα ανοιχτή, υπερβολικά ανεκτική και φιλελεύθερη, ξεχνούν να μελετήσουν την τραγική μας ιστορία», δήλωσε.

«Επιθυμείτε μια Γερμανία που είναι ανοιχτή, συμπονετική, που να συμπάσχει με τον πιο αδύναμο και τον πιο φτωχό… με άλλα λόγια την Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ, ή μια Γερμανία κλειστή, ψυχρή και ανελέητη; Υπάρχει μόνο μια απάντηση», τόνισε.

Για αυτό το λόγο, τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Γερμανία «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», σχολίασε.

Η Γερμανία – από την άλλη μεριά – θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι υπεύθυνη όχι μόνο για «το ηθικό μήνυμα που μεταδίδει», αλλά περισσότερο για ολόκληρη την πολιτική κοινότητα των Ευρωπαίων, πρόσθεσε.

Παρότρυνε την Γερμανία να σταθεί ως ισχυρός ηγέτης της Ευρώπης, βοηθώντας στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην προστασία της Ευρώπης από την άνθιση του λαϊκιστικού εξτρεμισμού.

«Πράγματι, το εάν η Ευρώπη επιβιώσει ως μια ήπειρος της ελευθερίας, του κανόνα δικαίου, του σεβασμού του ατόμου και της ασφάλειας των κατοίκων της, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους Γερμανούς», επισήμανε.

Για αυτό κάλεσε για μια «τροποποίηση» της υπάρχουσας μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης.

«Μπροστά στην πρωτόγνωρη κλίμακα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, θα πρέπει να πούμε απλά: Η Ευρώπη δεν είναι ικανή να δεχθεί όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να έρθουν στην ήπειρο μας», τόνισε.

Από τη στιγμή που η Γερμανία δεν είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με εξωτερικά σύνορα, η ευθύνη επαφίεται αρχικά σε άλλες χώρες, πρόσθεσε. «Αλλά ακόμη έτσι, όλοι θα σας κοιτούν, περιμένοντας τα σήματα που έρχονται από το Βερολίνο», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Χρήματα στις χώρες που θα υποδεχθούν πρόσφυγες προτείνει ο Σουλτς

Σόιμπλε: Η Γερμανία βρίσκεται κοντά στο όριο των δυνατοτήτων της με το προφυγικό

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με Μέρκελ – Ολάντ και Γιούνκερ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ