Ο Ποροσένκο διόρισε νέο αρχηγό κατά των φιλορώσων

Ο Ποροσένκο διόρισε νέο αρχηγό κατά των φιλορώσων

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ανασχηματισμό της ηγεσίας των υπηρεσιών ασφαλείας SBU, διορίζοντας νέο αρχηγό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αφήνοντας στη θέση του τον πρώτο στην ιεραρχία της SBU, τον Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, σε μια περίοδο που ο θεσμός αυτός συμμετέχει μαζί με το στρατό στην “αντιτρομοκρατική επιχείρηση” εναντίον των φιλορώσων ανταρτών.

Σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν τη χθεσινή νύκτα, ο Βασίλ Γκρίτσακ, ένας βετεράνος με 20ετή θητεία στο μηχανισμό της κρατικής ασφάλειας, διορίσθηκε αντιπρόεδρος της SBU και επικεφαλής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, αντικαθιστώντας τον Βασίλ Κρούτοφ, ενώ ο Γιούρι Αρτιούχοφ, ως τώρα επικεφαλής της SBU στο Κίεβο, διορίσθηκε κι αυτός αντιπρόεδρος των υπηρεσιών ασφαλείας και επικεφαλής της διεύθυνσης του αγώνα κατά της διαφθοράς και της οργανωμένης εγκληματικότητας.

Η διαφθορά θεωρείται ένα από τα κύρια προβλήματα του ουκρανικού κράτους.

Ο ανασχηματισμός της ηγεσίας της SBU, ο οποίος ανακοινώθηκε μέσω του ιστότοπου του Προέδρου, αποτελεί μια προσπάθεια του Ποροσένκο να ενισχύσει τον έλεγχό του επί των στρατιωτικών επιχειρήσεων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην ικανότητά του να κερδίσει τη μάχη εναντίον των αυτονομιστών.

Μετά το διορισμό, την περασμένη εβδομάδα, ενός νέου υπουργού Άμυνας και ενός νέου αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατήγαγαν τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα νίκες τους εναντίον των αυτονομιστών ανακτώντας τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ που αποτελούσε προπύργιο των ανταρτών.

Ο Βασίλ Κρούτοφ ήταν επικεφαλής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου από τα μέσα Απριλίου. Παρότι υπήρξαν μερικές στρατιωτικές επιτυχίες, ο Κρούτοφ και άλλοι αξιωματούχοι της ασφάλειας δέχονταν δημόσια επικρίσεις για τις μεγάλες στρατιωτικές απώλειες, μεταξύ των οποίων η κατάρριψη τον Ιούνιο από τους αντάρτες ενός μεταγωγικού αεροπλάνου Il-76 με αποτέλεσμα το θάνατο 49 στρατιωτών και μελών του πληρώματος.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ