Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Πορτογαλία

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Πορτογαλία

Ευχάριστα νέα για την Πορτογαλία, η οποία είδε τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s να αναβαθμίζει την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της κατά μία βαθμίδα στο «Ba2», λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και την επερχόμενη έξοδο της χώρας από το διεθνές σχέδιο οικονομικής διάσωσης.

Στην ανακοίνωσή του ο Moody’s συνοδεύει την αναβάθμιση της οικονομίας της Πορτογαλίας με τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν και αναφέρει τους τρεις βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Πρώτον, «η κατάσταση του προϋπολογισμού στην Πορτογαλία έχει βελτιωθεί ταχύτερα από ότι αναμενόταν και το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται το τρέχον έτος, αν και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα». Δεύτερον «το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ επιπλέον, σε σύγκριση με ότι προβλεπόταν το περασμένο έτος, γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της χώρας προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης», όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος.

Εν συνεχεία αναφέρει ο Moody’s, η Πορτογαλία θα βγει από το τριετές σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πολύ σύντομα, χωρίς να καταφύγει σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή. «Η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές», τονίζει ο Moody’s.

Τέλος, «η πορτογαλική οικονομική ανάκαμψη παγιώνεται, χάρη στις εξαγωγές που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις» αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, προβλέποντας μια «βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, χάρη στις πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από τις αρχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ