Ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Μάλτας

Ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Μάλτας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Μάλτας από “A+” σε “Α” με σταθερή προοπτική, λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας μέλους της Ευρωζώνης.

Ο οίκος αξιολόγησης υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Μάλτας ήταν 3,3%, το 2012, δηλαδή ξεπερνούσε κατά πολύ τις κυβερνητικές προβλέψεις για έλλειμμα 2,2%.

Και ο Fitch προέβλεπε τον περσινό Σεπτέμβριο ότι το έλλειμμα της Μάλτας θα ανερχόταν, για το 2012, στο 2,6%.

Για φέτος, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Μάλτας και υπολογίζει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει, το 2013, στο 3,6% έναντι του 2,7%, που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

Ο Fitch υπενθύμισε, εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε, τον περασμένο Μάιο, υπερβολικό το έλλειμμα της Μάλτας.

Ο οίκος υπολογίζει, επίσης ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει σε έως και 75% του ΑΕΠ, το 2014/2015 και θα μειωθεί οριακά στη συνέχεια.

Ο Fitch προσάπτει στις αρχές της χώρας ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν στην επιδείνωση των δημοσιονομικών της, το 2012 και υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2013 σημειώνει μία μικρή αύξηση αντί μίας περιστολής του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ