Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τη Μέρκελ

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τη Μέρκελ

Ο θρίαμβος στις γερμανικές εκλογές της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επανεξελέγη για μια “ιστορική” τρίτη θητεία, χαιρετίστηκε από το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου, ο οποίος διερωτάται ωστόσο για το χρώμα του μελλοντικού συνασπισμού.

“Η Μέρκελ αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία” είναι ο τίτλος της ισπανικής κεντροαριστερής εφημερίδας El Pais, η οποία κάνει λόγο για ένα “χωρίς προηγούμενο αποτέλεσμα από την εποχή του καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ (CDU) πριν από 50 χρόνια. Η κεντροδεξιά El Mundo αναφέρεται σε μια “ιστορική νίκη”. “Θρίαμβος της Μέρκελ, η οποία ελπίζει να κυβερνήσει μόνη”, γράφει η συντηρητική ABC.

Για την ιταλική Corriere della Sera, η νίκη της Άνγκελα Μέρκελ είναι “ιστορική”, ενώ η Stampa αναφέρει ότι η Γερμανία “έστεψε την Άνγκελα Μέρκελ”.

Στη Βρετανία, η συντηρητική Daily Mail εκτιμά ότι εξασφαλίζοντας μια τρίτη θητεία η Μέρκελ “έγινε η (Μάργκαρετ) Θάτσερ της Γερμανίας”.

Στη Γαλλία, η Le Figaro χαιρετίζει “το θρίαμβο της Μέρκελ”: “Με πάνω από το 42% των ψήφων, η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν πολύ κοντά χθες στην εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών της Μπούντεσταγκ”, γράφει η γαλλική εφημερίδα. “Θριαμβευτική”, είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Les Echos.

“Η Μέρκελ κερδίζει με απόλυτη πλειοψηφία”, γράφει η πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Jornal de negocios όπως και η Diario de Noticias, η οποία τονίζει ότι “τα τηλεοπτικά δίκτυα δίνουν μια απόλυτη πλειοψηφία στο CDU της Άνγκελα Μέρκελ”.

“Η Μέρκελ κερδίζει μια τρίτη θητεία, αλλά οι φιλελεύθεροι βγαίνουν από το Κοινοβούλιο”, γράφει μια άλλη μεγάλη οικονομική εφημερίδα, η Diario economico. Η εφημερίδα Correio da Manhal έχει τον τίτλο “επανεξελέγη η Άνγκελα Μέρκελ”.

Στην Ιταλία, η εφημερίδα La Repubblica υπογραμμίζει ότι “ο θρίαμβος της Μέρκελ” συνοδεύεται από τον αποκλεισμό των αντι-ευρώ και των φιλελευθέρων από το κοινοβούλιο.

“Ο θρίαμβος αυτός είναι μια καταστροφή για τους φιλελεύθερους εταίρους της στην κυβέρνηση, το FDP, το οποίο έπεσε σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο”, γράφει η κεντροαριστερή αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τονίζει ότι “για να παραμείνει καγκελάριος, η ‘Μutti’ (Μαμά) έχει ανάγκη από έναν ευρύ συνασπισμό με τους σoσιαλδημοκράτες που εξασφάλισαν το 26%”.

Για τη βρετανική εφημερίδα The Financial Times, η προοπτική ενός συνασπισμού θέτει το κόμμα της κας Μέρκελ ενώπιον ενός “μεγάλου διλήματος”. Τα ιδανικά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος “θα συγκρουστούν με την κα Μέρκελ για να μην ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της λιτότητας”.

“Είναι ένας θρίαμβος που μπορεί να καταλήξει σε πικρία”, προειδοποιεί από την πλευρά της η αυστριακή Die Presse (συντηρητική). “Ο θρίαμβος της Μέρκελ έγινε σε βάρος του εταίρου της του κυβερνητικού συνασπισμού. Το φιλελεύθερο κόμμα κατέρρευσε. Και εάν η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη, τα περιθώρια ελευθερίας της θα στενέψουν”.

Τέλος, η επίσημη ρωσική εφημερίδα Rossiiskaia Gazeta χαιρετίζει τον αγώνα της Μέρκελ “η οποία πολέμησε για κάθε ψήφο”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ