Ο Μπερεζόφσκι και η επιστολή στον Πούτιν

Ο Μπερεζόφσκι και η επιστολή στον Πούτιν

 

Ο Ρώσος Μπόρις Μπερεζόφσκι που βρέθηκε νεκρός στο Λονδίνο όπου ζούσε εξόριστος, είχε πράγματι γράψει στον Βλαντίμιρ Πούτιν για να του ζητήσει να τον συγχωρήσει, υποστηρίζει η σύντροφός του σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Μόσχα, αποκλείοντας εξάλλου το σενάριο που θέλει τον πρώην ολιγάρχη να αυτοκτόνησε.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, ένας πρώην μυστικοσύμβουλος του Κρεμλίνου ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία το 2000, βρέθηκε νεκρός στις 23 Μαρτίου στο μπάνιο του σπιτιού του φέροντας φανερά ίχνη απαγχονισμού. Το Κρεμλίνο είχε υποστηρίξει αμέσως ότι ο Μπερεζόφσκι είχε γράψει στον Πούτιν για να ικετεύσει τη συγγνώμη του και να ζητήσει να μπορέσει να επιστρέψει στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Σαμπίροβα, μια 23χρονη γυναίκα που ο 67χρονος πρώην δισεκατομμυριούχος έβλεπε τα τελευταία χρόνια, ο Μπόρις Μπερεζόφσκι είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα τον Αύγουστο, όταν έχασε σε δικαστήριο του Λονδίνου την αγωγή σε βάρος του πρώην συνεταίρου του, του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, από τον οποίο ζητούσε δισεκατομμύρια ευρώ.

“Έλεγε, ‘είμαι πολύ άσχημα, δεν ξέρω τι να κάνω'”, λέει η Κατερίνα Σαμπίροβα σε συνέντευξή της στο περιοδικό The New Times που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Μπόρις Μπερεζόφσκι είχε μιλήσει τότε για επιστροφή του στη Ρωσία.

“Είπε πως η μοναδική πιθανότητα να επιστρέψει στη Ρωσία και να ‘ξαναφτιαχτεί’, ήταν να ζητήσει συγγνώμη από τον Πούτιν. Μιλούσε γι’ αυτό σαν να ήταν η τελευταία ευκαιρία του”, εξηγεί η νεαρή γυναίκα.

“Είδα το χειρόγραφο, μου το διάβασε. Ζητούσε συγγνώμη και ζητούσε να μπορέσει να επιστρέψει”, προσθέτει.

Η νεαρή γυναίκα διευκρινίζει πως η επιστολή φαίνεται πως εστάλη το Νοέμβριο. “Μια μέρα, μού είπε, ‘Λοιπόν, τώρα περιμένουμε την απάντηση'”, λέει.

Η Κατερίνα Σαμπίροβα, η οποία δεν ζούσε με τον Μπόρις Μπερεζόφσκι και δεν ήταν στο Λονδίνο τη στιγμή του θανάτου του, αποκλείει εξάλλου την περίπτωση να αυτοκτόνησε.

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πιστέψω”, δηλώνει.

Όπως και πολλοί άλλοι που γνώριζαν καλά τον πρώην ολιγάρχη, περιγράφει τους τελευταίους μήνες συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης: ο Μπόρις Μπερεζόφσκι έπασχε από αϋπνία, δεν ήθελε να σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι, δεν έβγαινε πια και δεν ήθελε να βλέπει κανέναν.

Αποκαλύπτει όμως ότι είχε συμφωνήσει μαζί της να την συναντήσει τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στο Ισραήλ για δύο εβδομάδες διακοπών.

Του μίλησε στο τηλέφωνο την παραμονή του θανάτου του, αργά το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, και η φωνη του ακουγόταν “καλύτερα απ’ ό,τι συνήθως”, αφηγείται.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ