Ο Αλεξάντερ Στουμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά για θέση του προέδρου της Κομισιόν

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την υποψηφιότητά του για την διεκδίκηση του τίτλου του “επικεφαλής υποψηφίου” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, παρουσίασε ο πρώην Πρωθυπουργός της Φιλανδίας και νυν Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ, περιστοιχισμένος από τον υπουργό Οικονομικών της Φιλανδίας Πέτερι Όρπο (έχει υπάρξει και ο ίδιος υπουργός Οικονομικών της χώρας του), τον Φιλανδό Επίτροπο Γιέρκι Κατάινεν (που παραιτήθηκε υπέρ του), τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ και τον Επικεφαλής της Καμπάνιας του ΕΛΚ Ντάρα Μέρφυ, τόνισε ότι ο λόγος που κατεβαίνει υποψήφιος είναι οι “αξίες της ΕΕ και η υπεράσπισή τους”.

“Οι αξίες μας βάλλονται εκτός της Ευρώπης, εντός της Ευρώπης και στο ίδιο το κόμμα μας”, προειδοποίησε και σημείωσε ότι “στην Ευρώπη έχουμε χτίσει το πιο επιτυχημένο κοινωνικό μοντέλο”. Εξήγησε λέγοντας ότι η Ευρώπη βασίζεται στην δημοκρατία, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ελεύθερη οικονομία και τη δίκαιη παγκοσμιοποίηση και δεν πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις αξίες.

“Είμαι πολύ ανεκτικός, αλλά δεν έχω καμία ανοχή για τους μη ανεκτικούς”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ. “Οι αρχές είναι αδιαίρετες και το Κράτος Δικαίου αδιαπραγμάτευτο”, τόνισε.

Δήλωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι μικρά παραδείγματα όσων βάλλουν την Ευρώπη από το εξωτερικό, ενώ για το εσωτερικό κατέγραψε την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Φιλανδία.

Σημείωσε δε ότι ο φασισμός πέθανε το 1945, ο κομμουνισμός πέθανε το 1989 και ο ίδιος δεν θέλει να δει τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία να πεθάνει με την άνοδο του λαϊκισμού.

Ο ίδιος αυτοτοποθετήθηκε ως “κεντροδεξιός μετριοπαθής φιλοευρωπαίος” και προειδοποίησε ότι ο σκοπός του είναι τις επόμενες πέντε εβδομάδες “να αγκαλιάσει τον λαϊκισμό μέχρι θανάτου”, όπως είπε, εξηγώντας ότι θα χτυπηθεί κατά μέτωπο με τους λαϊκιστές και θα αντιμετωπίσει τα επιχειρήματά τους ένα προς ένα.

Τόνισε δε ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση με το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν και αν δεν συμφωνήσουν στο θέμα των αξιών, το κόμμα του Ορμπάν θα πρέπει να αποχωρήσει από το ΕΛΚ.

Ο ίδιος είπε ότι η Ιταλία είναι η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης και ανησυχεί ιδιαίτερα από την ρητορική του υπουργού εσωτερικών της Ιταλία για το μεταναστευτικό και άλλων για τα θέματα της οικονομίας. Προειδοποίησε δε ότι η κρίση της Ιταλίας δεν είναι, αλλά μπορεί να γίνει υπαρξιακή. “Δεν θέλουμε τον Σαλβίνι στο ΕΛΚ”, είπε, “δεν έχουμε τις ίδιες αξίες”, τόνισε. Εξήγησε όμως ότι θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί του για να μειώσουμε τα ρίσκα.

Σημείωσε τέλος ότι εκτός από τη διάσταση της προστασίας των συνόρων για το μεταναστευτικό, απαιτείται και μια ανθρωπιστική χαρακτήρα ποσόστωση για τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζ.Ντόουλ διευκρίνισε ότι η παρουσία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη δεν συνεπάγεται και υιοθέτηση της υποψηφιότητας.

Η υποψηφιότητα του Στουμπ θα κριθεί, όπως και αυτή του Μ.Βέμπερ στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Φιλανδία το Νοέμβριο.Πηγή ρεπορτάζ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ