Νιγηρία-2,1 δις για την ανοικοδόμηση της περιοχής που κατέστρεψε η Μπόκο Χαράμ

Η προεδρία της Νιγηρίας έκανε γνωστό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα υποσχέθηκε να ξοδέψει μέχρι και 2,1 δις δολάρια για να ξαναχτίσει το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας που έχει καταστραφεί από τους μαχητές της Μπόκο Χαράμ.

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχαρί συναντήθηκε με αντιπροσώπους της Τράπεζας, του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης η τράπεζα είπε ότι θα μπορούσε να δανείσει 2,1 δις δολάρια στη Νιγηρία από τον οργανισμό ανάπτυξής της, ενώ υποστήριξη μπορούσε να δοθεί και από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. “Εκτός από την ανοικοδόμηση της περιοχής και ιδιαίτερα των υποδομών, πρέπει να δοθεί επίσης προτεραιότητητα και στην μετεγκατάσταση των εκτοπισμένων μέσα στη χώρα, που τώρα αριθμούν πάνω από ένα εκατομμύριο”, είπε ο Μπουχαρί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ένα πιθανό δάνειο θα διοχετευτεί μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας, και δεν θα περιλαμβάνει τόκο για τα πρώτα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΠΟΥ θα μπορούσε να ξοδέψει 300 εκατομμύρια δολάρια για εμβόλια ελονοσίας, ενώ το Ίδρυμα Γκέιτς θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Ίδρυμα Ντανγκότε της Νιγηρίας για να διατηρήσει την έλλειψη εμφάνισης περιπτώσεων πολιομυελίτιδας.

Ο Μπουχαρί συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της Μπόκο Χαράμ, που προσπαθεί τα τελευταία έξι χρόνια να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο στο βόρειο κομμάτι της Νιγηρίας, της μεγαλύτερης οικονομία της Αφρικής.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν υποψίες ότι η Μπόκο Χαράμ βρίσκεται πίσω από τον εμπρησμό κατοικιών, μεταξύ των οποίων ήταν και η κατοικία του νέου αρχηγού στρατού της Νιγηρίας, σε χωριό στην περιοχή Μπουράταϊ στη βορειοανατολική επαρχία Μπόρνο, είπαν ένας αστυνομικός, μια στρατιωτική πηγή και μάρτυρες χθες. Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν.

 

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ – 32 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ