Νέες συνομιλίες για τη Συρία

Νέος γύρος συνομιλιών για τη Συρία

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

 

Η… γκάφα του Τζον Κέρι ανοίγει ένα νέο «παράθυρο» στις διαπραγματεύσεις για τη στρατιωτική επέμβαση στη Δαμασκό. Την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος κάλεσε εντός μίας εβδομάδας τη Συρία να παραδώσει τα χημικά της όπλα, «εκμεταλλεύτηκε» και με το παραπάνω ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χωρίς καμία καθυστέρηση κάλεσε το καθεστώς Άσαντ να θέσει υπό διεθνή έλεγχο τον οπλισμό του. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Κέρι και Λαβρόφ χθες το βράδυ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε στον Ρώσο ομόλογό του ότι έκανε ένα «ρητορικό σχόλιο» και όχι μια συγκεκριμένη πρόταση.

ΗΠΑ: Έχεις μία εβδομάδα – Άσαντ: Να περιμένετε τα πάντα

Η πρόταση του Λαβρόφ ήρθε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, ο οποίος στη συνέχεια χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Μόσχας.Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ συμφώνησε στην πρόταση του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ γεγονός που δείχνει ότι ενδέχεται να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση.

Συγκεκριμένα, ο Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι «η Συρία δέχεται την πρόταση της Ρωσίας, βασιζόμενη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ασφάλεια της χώρας» και συνέχιζε λέγοντας «εμπιστευόμαστε τη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας».

«Ναι» σε διάλογο από Ομπάμα – Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο

Μετά το πρώτο… μούδιασμα και μερικές ώρες καθυστέρηση, ήρθε η αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία το ενδεχόμενο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας, παράλληλα ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχιστούν και οι προσπάθειες ώστε να πειστεί το Κογκρέσο για την αναγκαιότητα μίας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του καθεστώτος.

Ο Aμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιδιώκοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Όσον αφορά στην ψηφοφορία της Τετάρτης στο Κογκρέσο -η οποία λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε- ο Ομπάμα σχολίασε πως «δε μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος» για το αποτέλεσμα της. «Δεν έχω αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία στη Συρία αν το Κογκρέσο ψηφίσει “όχι”», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ρωσία: Να θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα η Συρία

Αναλυτές εξηγούν ότι αυτή η διαδικασία δεν θα ήταν δυνατό να διακοπεί, κυρίως για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, έστω και αν επίσημα χείλη τονίζουν ότι η έγκριση του Κογκρέσου θα ήταν ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς τον Άσαντ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μαραθώνιες συνομιλίες με μέλη του Κογκρέσου, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο και το διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός στην επέμβαση στη Συρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι έξι στους δέκα πολίτες της χώρας διαφωνούν.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται διστακτικές για το εάν είναι δυνατό να εμπιστευτούν το καθεστώς της Συρίας για την παράδοση των χημικών της όπλων, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, Μπεν Ρόουντς, ο οποίος σε συνέντευξή του προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να «χαλαρώσει» τις πιέσεις που ασκεί στη Δαμασκό: «Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή με τη Ρωσία και με άλλες χώρες για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης», δήλωσε ο Ρόουντς και πρόσθεσε: «Ταυτοχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τις πιέσεις», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τη ρωσική πρωτοβουλία «εφόσον πρόκειται για μια αξιόπιστη πρόταση και όχι μια νέα απόπειρα για την καθυστέρηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι – Λαβρόβ

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έκρινε αποδεκτή υπό τουλάχιστον τρεις όρους την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Η πρόταση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ «αξίζει να μελετηθεί», σημείωσε ο Φαμπιούς ζητώντας από τον Άσαντ να δεσμευτεί χωρίς καθυστερήσεις ότι θα θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα και θα επιτρέψει να καταστραφούν στο σύνολό τους. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται επίσης και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, που να προβλέπει κυρώσεις εφόσον η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί πλήρως.

Έντονη ήταν και η αντίδραση από την πλευρά των ανταρτών στη Συρία, οι οποίοι μέσω του επικεφαλής τους κατηγορούν το καθεστώς ότι ψεύδεται και ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τεθούν τα χημικά του όπλα υπό διεθνή έλεγχο. «Κάνουμε έκκληση για πλήγματα και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν», τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει για το θέμα της Συρίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις, όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν. Ο Μπαν Γκι Μουν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Άσαντ: «Δεν είμαι σφαγέας, είμαι γιατρός»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS ο Μπασάρ Αλ Άσαντ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ήρεμος, κάτι που παραδέχθηκε και ο δημοσιογράφος που συνομίλησε μαζί του. Ο Άσαντ δήλωσε ότι «θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα, σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας». «Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», πρόσθεσε.

Ο Σύρος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι σφαγέας αλλά γιατρός για τη χώρα του: «Όταν έχεις έναν γιατρό, ο οποίος κόβει το πόδι ενός ασθενή για να μην πάθει γάγγραινα, τον αποκαλείς γιατρό και όχι σφαγέα». Όταν υπάρχει τρομοκρατία, υπάρχει και πόλεμος και στον πόλεμο υπάρχουν και αθώα θύματα», ξεκαθάρισε ο Άσαντ.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ