Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο με τους πίνακες του Ριμπολόβλεφ

Κορυφαίο στέλεχος του οίκου Sotheby’s φέρεται να εμπλέκεται στην εξαπάτηση της οικογένειας Rybolovlev από τον Ελβετό έμπορο τέχνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πολύκροτη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, είναι η διαμάχη μεταξύ του Ρώσου επιχειρηματία Dmitry Rybolovlev και του Ελβετού συμβούλου τέχνης, Yves Bouvier, η οποία έχει καταλήξει στα δικαστήρια. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε τον Bouvier για εξαπάτηση σχετικά με την πώληση πινάκων των Ντα Βίντσι, Μοντιλιάνι, Πικάσο και Κλιμτ, καθώς και έργων άλλων καλλιτεχνών. Το ύψος των ζημιών που έχει υποστεί, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους του Rybolovlev, ανέρχεται στα $1,049,465,009.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος συνεργαζόταν με τον Bouvier για περισσότερα από δέκα χρόνια. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του καλά δικτυωμένου εμπόρου, κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική συλλογή από 37 έργα γνωστών καλλιτεχνών, πληρώνοντας συνολικά πέραν του €1.5 δισ. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, το ποσό αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχε διαπραγματευτεί ο Bouvier με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες των έργων τέχνης. Βάσει πρόσφατων δικαστικών ευρημάτων, φαίνεται ότι ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s είχε σοβαρή εμπλοκή στην πώληση τουλάχιστον του ενός τρίτου αυτών των 37 πινάκων από τον Bouvier στον Rybolovlev.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η τελευταία αυτή εξέλιξη στην αγορά τέχνης, ενδεχομένως να φέρει στην επιφάνεια ακόμη ένα σκάνδαλο, εμπλέκοντας αυτή τη φορά ανώτατο στέλεχος του οίκου Sotheby’s και συγκεκριμένα τον Αντιπρόεδρο Πωλήσεων Ιδιωτικού Tομέα παγκοσμίως, Samuel Valette. O Valette, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, συνήθιζε να στέλνει πειστικές αξιολογήσεις τις οποίες ο Bouvier προωθούσε στην ομάδα του Rybolovlev, σχετικά με έργα που είχε αγοράσει διαμέσου του οίκου Sotheby’s και πουλούσε στη συνέχεια στον Ρώσο επιχειρηματία σε πολύ υψηλότερες τιμές. Ηλεκτρονικά μηνύματα και οικονομικές συναλλαγές τα οποία εξασφάλισε το Bloomberg, επιβεβαιώνουν τον δυναμικό και καταλυτικό ρόλο του Valette σε αρκετές πωλήσεις διάσημων αριστουργημάτων. Η εμπλοκή του στην πώληση των έργων “Water Serpents II” του Γκούσταφ Κλιμτ καθώς και του “Salvator Mundi” του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν καθοριστική. Και οι δύο πίνακες, μετά από παρότρυνσή του, αγοράστηκαν από τον Rybolovlev μέσω του Bouvier, σε τιμές αρκετά πιο ψηλές από τις αρχικές, με τον Ελβετό να απολαμβάνει υπέρογκα κέρδη, πέραν της προμήθειας του 2% που επίσης έπαιρνε από τον Rybolovlev.

Οι δικηγόροι του Rybolovlev υποστηρίζουν ότι υπάρχουν έγγραφα στις ΗΠΑ, τα οποία σχετίζονται με τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Rybolovlev και τον Bouvier, που επιβεβαιώνουν ότι ο οίκος Sotheby’s «βοήθησε και παρακίνησε» τον Bouvier σε μια τεράστια υπόθεση απάτης εις βάρος της οικογένειας Rybolovlev. Τον περασμένο Οκτώβριο, η νομική ομάδα του Rybolovlev ζήτησε να δημοσιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν αυτά τα έγγραφα σε δίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σκοπεύουν να μηνύσουν τον οίκο Sotheby’s, τον Valette και τον Bouvier για χειραγώγηση τιμών. Το δικαστήριο στις ΗΠΑ αναμένεται να απαντήσει στο αίτημα δημοσιοποίησης των εγγράφων αρχές του 2018.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον οίκο Sotheby’s και τον Samuel Valette απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις αφού η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια.

Ο πίνακας “Water Serpents II“, του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ. Σύμφωνα με μηνύματα και επιστολές που εξασφάλισε το πρακτορείο Bloomberg, φαίνεται πως ο Bouvier διαπραγματευόταν την αγορά του συγκεκριμένου έργου από ιδιώτες πωλητές, διαμέσου του οίκου Sothebys, για $112 εκατομμύρια. Στο τέλος ο Rybolovlev αγόρασε τον εν λόγω πίνακα από τον Bouvier πληρώνοντας $183 εκατομμύρια.

Τον Νοέμβριο του 2016, ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, “Salvator Mundi” («Σωτήρας του Κόσμου»), ο οποίος αποτελούσε ξεχωριστό κομμάτι της συλλογής του Dmitry Rybolovlev, έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού πουλήθηκε για 450 εκατομμύρια δολάρια μετά από μόλις δεκαεννέα λεπτά κατάθεσης προσφορών σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Ο Αντιπρόεδρος Πωλήσεων Ιδιωτικού Tομέα του οίκου Sothebys, Samuel Valette

Ο Ελβετός έμπορος αγοράς τέχνης, Yves Bouvier

Πηγή: Bloomberg

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ