Νέες διαδηλώσεις και επεισόδια στη Χιλή – ΦΩΤΟ

Νέες διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες αμαυρώθηκαν από επεισόδια, έγιναν χθες Τρίτη στη Χιλή, όπου οι πολίτες συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, στην ενδέκατη ημέρα ενός κινήματος αμφισβήτησης άνευ προηγουμένου εναντίον των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. «Πινιέρα παραιτήσου», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κράταγαν διαδηλωτές.

Όπως και την προηγουμένη, ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και δυνάμεις επιβολής της τάξης όταν συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, που είχε γενικό σύνθημα «γράφουμε ιστορία μπροστά στο Λα Μονέδα» — το προεδρικό ανάκτορο — αποπειράθηκαν να κατευθυνθούν προς την έδρα της προεδρίας, γύρω από την οποία είχε στηθεί περίμετρος ασφαλείας.

Τη Δευτέρα έγιναν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών στην ίδια περιοχή, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Πινιέρα.

Εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν και ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα ακίνητο, όπως ακριβώς στις ταραχές που μαίνονταν τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, τη 18η Οκτωβρίου.

Η Κάρλα Ρουμπιλάρ, νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι οι δράστες του εμπρησμού και των επεισοδίων «δεν είναι άνθρωποι που θέλουν κοινωνική δικαιοσύνη, που θέλουν τα πράγματα να πάνε καλύτερα, είναι άνθρωποι που θέλουν την καταστροφή και το χάος». Υπογράμμισε την αντίθεση με την ιστορική κινητοποίηση της 25ης Οκτωβρίου, όταν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι — κατά την επίσημη εκτίμηση — πήραν μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Άλλες κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), όπου εδρεύει το κοινοβούλιο, καθώς και στην Κονσεψιόν, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ουμπίγια τόνισε ότι αυξήθηκαν οι βίαιες ενέργειες και ειδικότερα οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες και οι καταστροφές, κάνοντας λόγο για 89 τέτοια συμβάντα τη Δευτέρα από 21 την Κυριακή σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου του Τεμούκο, το 94% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των κοινωνικών διεκδικήσεων που προβάλλουν οι διαδηλωτές, ενώ τα δύο τρίτα του δείγματος (68%) δήλωσαν πως συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έγιναν σε συνοικίες της μεσαίας τάξης στο Σαντιάγο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ιγνάσιο Μπριόνες δήλωσε χθες ότι η οικονομία της Χιλής θα επηρεαστεί από την κοινωνική κρίση. Έκανε λόγο για «μείωση των επενδύσεων» και πρόσθεσε πως απαιτείται να αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στο 2,5% του ΑΕΠ το 2019.

Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό πυροδότησε τη χωρίς προηγούμενο εδώ και δεκαετίες κοινωνική κρίση στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων που επαινείται γενικά για την πολιτική και οικονομική της «σταθερότητα». Παρά την ακύρωση του μέτρου οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας γιγαντώθηκαν, εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους — οι 5 από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας — και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις και στις ταραχές από τη 18η Οκτωβρίου, ενώ 7.000 πρόσωπα συνελήφθησαν, σύμφωνα με εισαγγελείς. Επιχειρηματικοί κύκλοι μιλούν για ζημίες 1,4 δισεκ. δολαρίων, το μετρό για φθορές και καταστροφές με κόστος σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ