Ήρθη η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Χιλή – Στους 20 οι νεκροί από τις ταραχές

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που είχε επιβληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Χιλής, εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα, ήρθη τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (05:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα «υπέγραψε τα απαραίτητα διατάγματα ώστε τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου από τις 00:00 να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις περιφέρειες και τις κοινότητες όπου είχε επιβληθεί», ανέφεραν οι υπηρεσίες του.

Ο αρχηγός του κράτους είχε αναγγείλει την άρση των μέτρων εξαίρεσης το Σάββατο, ταυτόχρονα με έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τη σοβαρή κοινωνική κρίση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τη 18η Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και τη μητροπολιτική περιοχή της πριν επεκταθεί στις περισσότερες επαρχίες, εν μέσω των βίαιων επεισοδίων και των λεηλασιών που ξέσπασαν με αφορμή την αύξηση κατά 3% και πλέον της τιμής του εισιτηρίου του μετρό της πρωτεύουσας αλλά γρήγορα γενικεύτηκαν, λόγω της γενικευμένης δυσαρέσκειας για τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και τις ανισότητες.

Χιλιάδες άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν στους δρόμους, γεγονός που είχε να συμβεί από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών 

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές αυτού του μήνα ανήλθε στους 20. Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ εξήγησε ότι ένα «απανθρακωμένο πτώμα» βρέθηκε μέσα σε σούπερ μάρκετ που είχε υποστεί εμπρησμό μερικές ημέρες νωρίτερα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια λεηλασιών. Πέντε σκοτώθηκαν από πυρά δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Την Παρασκευή, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και πολλών άλλων μεγάλων πόλεων για να καταγγείλουν τις κοινωνικές ανισότητες, που γέννησε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που επιβλήθηκε επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας του Πινοτσέτ και ουδέποτε αμφισβητήθηκε μετά την επάνοδο της χώρας στη δημοκρατία. Οι κινητοποιήσεις, μικρότερης κλίμακας, συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες κατέγραψε ότι η δημοτικότητα του Πινιέρα έχει καταποντιστεί στο 14%, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει οποιοσδήποτε πρόεδρος της Χιλής μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Η εφημερίδα La Tercera, που δημοσίευσε την έρευνα αυτή που διενεργήθηκε για λογαριασμό της από το ινστιτούτο Cadem, χαρακτήρισε το ποσοστό του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία στη Χιλή το 2017 «ιστορικό χαμηλό».

Παρά τις δεσμεύσεις του Πινιέρα ότι θα επιδιώξει να συναφθεί ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και τις εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, το 80% του δείγματος έκρινε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ