Νέα προσπάθεια για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Νέα προσπάθεια για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

H Aίγυπτος έχει αναλάβει μια νέα προσπάθεια με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επιπλέον 9 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας χθες.

Το Κάιρο αναμένεται, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, να υποβάλει μία νέα πρόταση με στόχο την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός στις συγκρούσεις κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί 2.130 και πλέον Παλαιστίνιοι και 68 Ισραηλινοί από την 8η Ιουλίου.

«Εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός που θα επέτρεπε να ανοίξουμε τα σημεία διέλευσης στα σύνορα, να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και υλικά ανοικοδόμησης, τα επίμαχα θέματα θα συζητηθούν σε ένα μήνα» εξήγησε ένας εκ των υπευθύνων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε, όμως περιμένουμε την απάντηση των Ισραηλινών σε αυτήν την πρόταση» προσέθεσε ο ίδιος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς στη Γάζα, ο Σάμι Άμπου Ζούχρι.

Ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης ισλαμικός Τζιχάντ, ο Ντάουντ Σίχαμπ, προέβλεψε ωστόσο ότι «η επιτυχία των επαφών που πραγματοποιούνται εξαρτάται από το βαθμό που θα ληφθούν υπόψη ή όχι οι απαιτήσεις των Παλαιστινίων».

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, ένας εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέφυγε να σχολιάσει και περιορίστηκε στο να επαναλάβει τη βασική θέση σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δε διαπραγματεύεται «κάτω από τις βόμβες».

Οι διαπραγματεύσεις θα είχαν «μεγάλη πιθανότητα» να επαναληφθούν αν οι ρίψεις ρουκετών από τους Παλαιστίνιους σταματούσαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Επιστημών Γιαακόβ Περί.

Επιπλέον η Παλαιστινιακή Αρχή ετοιμάζεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ορίσει μια καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Σήμερα ωστόσο τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένου ενός 3χρονου παιδιού και ενός δημοσιογράφου 27 ετών που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών μετέδωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε στο αυτοκίνητό του στην πόλη της Γάζας από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό.

Επιπλέον 4 τεμένη καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών που εξαπέλυσε το Ισραήλ ανεβάζοντας σε 71 τον αριθμό των τεμενών που έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, σύμφωνα με το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων στη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ