Υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία τάχθηκαν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην άτυπη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Συμμαχίας, ο Γ.Γ. της οποίας απέρριψε τις ρωσικές απειλές και δήλωσε ότι η βοήθεια στο Κίεβο πρέπει να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, αφού το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.
Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε επίσης ότι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.
Η Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει στην Ουκρανία την άδεια να πλήξει ρωσικό έδαφος με όπλα που της έχει παράσχει το Βερολίνο, δήλωσε την Παρασκευή κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ανακοίνωση ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως αναφέρει το POLITICO, για να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν όπλα που τους παρέχουν οι ΗΠΑ για να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας κοντά στην πόλη Χάρκοβο στα ανατολικά της Ουκρανίας, που δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.
“Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία προετοίμασε, συντόνισε και πραγματοποίησε επιθέσεις από θέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο, ιδίως από την άμεσα παρακείμενη περιοχή των ρωσικών συνόρων”, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit.
Η Πολωνία
Η Πολωνία έκρινε ότι θα ήταν ασφαλέστερο να εκπαιδεύει τους Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφός της αντί να στέλνει δικούς της εκπαιδευτές στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν για το αν θα έπρεπε να εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό επί τόπου, αλλά δεν είχαν καταλήξει σε μια κοινή θέση.
«Η Πολωνία εξέτασε το ουκρανικό αίτημα όσον αφορά την εκπαίδευση (των στρατιωτών) αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο να εκπαιδεύσει μια ουκρανική μονάδα αποτελούμενη από Ουκρανούς στην Πολωνία (…) και αυτός θα ήταν ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσουμε την Ουκρανία», είπε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι στους δημοσιογράφους.
Η Γαλλία ενδέχεται να στείλει σύντομα εκπαιδευτές στην Ουκρανία, παρά τις ανησυχίες ορισμένων συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και τις επικρίσεις της Ρωσίας. Είναι πιθανό να ανακοινωθεί αυτή η απόφαση την επόμενη εβδομάδα, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί τη χώρα.
Ο Σικόρσκι πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τη χρήση των όπλων με τα οποία η Πολωνία εφοδιάζει την Ουκρανία. Νωρίτερα, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η Βαρσοβία ετοιμάζει το 45ο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο, εκτιμώντας ότι μόνο η στρατιωτική βοήθεια που παρείχε μέχρι σήμερα η χώρα του φτάνει τα 4 δισεκ. ευρώ.
Η στρατιωτική βοήθεια
Η στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να φθάσει κατ΄ελάχιστον τα 40 δισ. ευρώ τον χρόνο για όσο χρειαστεί, δήλωσε σήμερα στην Πράγα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
“Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι Σύμμαχοι έχουν παράσχει περίπου 40 δισ. ευρώ τον χρόνο ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Πρέπει να διατηρήσουμε κατ΄ελάχιστον αυτό το επίπεδο υποστήριξης κάθε χρόνο, όσο καιρό χρειαστεί”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος μιας άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για “νέο χρήμα” είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Στόλτενμπεργκ είχε προτείνει αρχικά στους συμμάχους να διαθέσουν 100 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας. Αυτή τη φορά προτείνει τη διατήρηση της παρούσας βοήθειας, σε ένα ελάχιστο επίπεδο, παροτρύνοντας επίσης τους συμμάχους να “μοιραστούν το βάρος με δίκαιο τρόπο”.
O Στόλτενμπεργκ απέρριψε σήμερα τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.
Οι ουγγρικές αντιρρήσεις
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κατηγόρησε σήμερα τους δυτικούς του συμμάχους ότι θέλουν να σύρουν την Ουγγαρία σε μια ένοπλη σύγκρουση, όπως είχε γίνει κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάνοντας ως το σημείο να τους συγκρίνει με τον Αδόλφο Χίτλερ. “Επανεξέτασα” υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία “τα σχετικά έγγραφα με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Χίτλερ” και τον Ούγγρο ηγέτη Μίκλος Χόρτι, δήλωσε ο Ορμπάν στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας.
“Η Ουγγαρία υφίστατο” τότε “τεράστιες πιέσεις για να αποστείλει το ταχύτερο δυνατό περισσότερους στρατιώτες στο μέτωπο και να απελάσει περισσότερους Εβραίους” προς τα στρατόπεδα θανάτου, πρόσθεσε. “Δεν λέω ότι αυτό που ζούμε σήμερα έχει φτάσει στο ίδιο επίπεδο, αλλά οδεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή”, σημείωσε ο μόνος ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ που έχει διατηρήσει στενές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία παρά τον πόλεμο.
Σήμερα ο Ορμπάν καταδίκασε εξάλλου την απόφαση δυτικών κυβερνήσεων, που ελήφθη, σύμφωνα με τον ίδιο, υπό την πίεση του NATO, να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που του παρέχουν κατά στόχων στη Ρωσία.
“Οι Ρώσοι έχουν πει ότι όσο πιο αποτελεσματικά θα είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τόσο περισσότερο θα προχωρήσουν”, υπενθύμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Έχουν πει ότι “ξεκίνησαν εισβολή επειδή η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στο NATO” και ότι “θα προχωρούσαν έως ότου να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη”, πρόσθεσε.
“Η προέλαση των Ρώσων συνδέεται επίσης ως εκ τούτου με το είδος των όπλων που χρησιμοποιούνται από τους Ουκρανούς για να στοχευθεί η ρωσική επικράτεια”, συμπέρανε.
“Είναι παράλογο για το NATO, αντί να μας υπερασπίζεται, να σύρει εμάς, ένα κράτος μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο το να αποφασίζει ένας πυροσβέστης να πάει να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο”, έκρινε ακόμη ο Ορμπάν μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας.
Το NATO “πλησιάζει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο” κάθε εβδομάδα, σημείωσε ακόμη ο Ορμπάν την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας συναντώνται στην Πράγα για να συζητήσουν την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι “έχει έρθει η ώρα” τα κράτη μέλη της συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία.
Η συμφωνία ασφαλείας με την Σουηδία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διμερή συμφωνία ασφαλείας με τη Σουηδία, μια από τρεις προγραμματισμένες προς υπογραφή με σκανδιναβικές χώρες καθώς επιδιώκει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη από τη Δύση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
“Μπορείτε να δείτε ότι η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει τον πόλεμο… Μόνο μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την τρέλα από τη Μόσχα”, είπε ο Ζελένσκι υπογράφοντας τη συμφωνία, την 13η τέτοια συμφωνία που έχει υπογράψει το Κίεβο με δυτική χώρα. Ο Ζελένσκι είπε ότι σήμερα θα υπογράψει ακόμη διμερείς συμφωνίες με τη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Ο Ζελένσκι συναντάται επίσης με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας, της Δανίας, καθώς και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας –όλες χώρες του ΝΑΤΟ και ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας.
“Αξίζει να πούμε ξανά και ξανά, ότι κυριολεκτικά πολεμάτε όχι μόνο για την δική σας ελευθερία, αλλά και για την δική μας ελευθερία και ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που η στήριξη της Ουκρανίας είναι ένα τόσο θεμελιώδες, υπαρξιακό ζήτημα για τη Σουηδία και για όλες τις άλλες σκανδιναβικές χώρες”, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
Η Δανία και η Φινλανδία έχουν ήδη υπογράψει δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα η Σουηδία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια τριετία ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η Νορβηγία διαπραγματεύεται διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη με ποιον τρόπο οι σκανδιναβικές χώρες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους πυρομαχικών και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ουκρανικής παραγωγής όπλων, όπως ανέφερε το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.
Η Ουκρανία
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την χρήση δυτικών όπλων κατά στόχων στη Ρωσία, έστω και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, “θα ενισχύσει σημαντικά” την άμυνά της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, ιδίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου, όπου ο στρατός της Μόσχας εξαπέλυσε επίθεση στις αρχές Μαΐου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε “ένα βήμα προς τα εμπρός” μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ώστε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του δίνουν οι Αμερικανοί προκειμένου να πλήξει, υπό προϋποθέσεις, στόχους στο ρωσικό έδαφος.
“Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς αυτόν τον σκοπό (…) που συνίσταται στο να δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον λαό μας που ζει στα χωριά κατά μήκος των συνόρων”, είπε κατά την τρίτη συνάντηση κορυφής Ουκρανίας-Βόρειας Ευρώπης στη Στοκχόλμη.
“Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες μαζικής συγκέντρωσης και στις δύο πλευρές των συνόρων”, είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή του και ο Σεργκίι Νικιφόροφ, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε γραπτό μήνυμά του σε μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το AFP.