ΝΑΤΟ: Πιέσεις Μπλίνκεν σε Τουρκία και Ουγγαρία για ένταξη της Σουηδίας

Νέο γύρο επαφών αναμένεται να έχει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν προκειμένου να προωθήσει την είσοδο της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Νορβηγία-ΗΠΑ: Στο Όσλο για γυμνάσια του ΝΑΤΟ το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία και την Ουγγαρία να δεχθούν την Σουηδία στο ΝΑΤΟ σε μία ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στην Νορβηγία την επόμενη εβδομάδα.

Στις 31 Μαΐου ο Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στο Όσλο της Νορβηγίας, την Σουηδία και την Φινλανδία. Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να υπάρξει συμφωνία για την Σουηδία πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Μενέντεζ: Ο Μπλίνκεν με διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρακαμφθεί το βέτο για τα τουρκικά F-16

«Είχαμε εκτενείς συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για — συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου και των δικών μας- μία ξεκάθαρη πεποίθηση ότι η Σουηδία είναι έτοιμη για ένταξη τώρα», είπε ο αναπληρωτής υφυπουργός για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Ντέρεκ Χόγκαν.

Σε συνέντευξη του στο CNN την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την άρνηση του για την ένταξη της Σουηδίας. «Δεν είμαστε έτοιμοι για την Σουηδία αυτή την στιγμή», είπε χαρακτηριστικά, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν είναι αρνητικός καθώς οι σχέσεις της χώρας του με την Σουηδία δεν βρίσκονται σε καλό σημείο. «Δεν θέλουμε να εισάγουμε συγκρούσεις μέσα στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ