Νορβηγία-ΗΠΑ: Στο Όσλο για γυμνάσια του ΝΑΤΟ το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου

Σε μία επίδειξη της ισχύος του ΝΑΤΟ κατά τη περίοδο αυξημένων εντάσεων  με  τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου, USS Gerald R. Ford, κατέπλευσε σήμερα(24/5) στο Όσλο της Νορβηγίας.

Το πολεμικό πλοίο και το πλήρωμά του θα πραγματοποιήσουν τις ερχόμενες ημέρες εκπαιδευτικές ασκήσεις με τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις κατά μήκος των ακτών της χώρας, ανακοινώθηκε από τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις.

«Αυτή η επίσκεψη είναι ένα σημαντικό σινιάλο για τη στενή διμερή σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία και ένα σινιάλο για την αξιοπιστία της συλλογικής άμυνας και αποτροπής», δήλωσε ο Τζόνι Κάρλσεν, εκπρόσωπος του Νορβηγικού Κοινού Επιτελείου, ενώ τα ΜΜΕ της χώρας ανέφεραν πως το αεροπλανοφόρο θα πλεύσει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο καταδίκασε την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου: «Δεν υπάρχουν ζητήματα στον (Αρκτικό) βορρά που απαιτούν στρατιωτική λύση ούτε θέματα στα οποία χρειάζεται έξωθεν επέμβαση. Έχοντας κατά νου την παραδοχή του Όσλο ότι η Ρωσία δεν αποτελεί άμεση στρατιωτική απειλή για τη Νορβηγία, τέτοιες επιδείξεις ισχύος φαίνονται παράλογες και επιβλαβείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική και πέρυσι έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης μετά τη μείωση των ροών αερίου από τη Ρωσία. Οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ περιπολούν από το φθινόπωρο γύρω από θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετά τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί στους αγωγούς Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ